Консумацията на сок от портокал може да се окаже ефективен начин за намаляване риска от инсулт, твърдят специалисти. 
 
Ключът най-вероятно се крие във фитонутриента хесперидин, който се съдържа в тези цитрусови плодове. За него се знае, че повишава притока на кръв към различните части на организма, включително и мозъка
 
С помощта на иновативна технология, изследователите имат възможността да „измерят“ притока на кръв през кожата, като използват лазерен лъч. 
 
Специалистите установяват, че консумацията на разтвор, който съдържа количеството хесперидин, което е еквивалент на две чаши сок от портокал, води до понижаване нивата на кръвното налягане и повишаване на общия приток на кръв. 
 
Оказва се, че при консумация на портокалов сок, вместо разтвора с хесперидин, притокът на кръв се подобрява в по-голяма степен. Това означава, че благоприятните ефекти за здравето от консумацията на портокали се простира отвъд хесперидина.
 
Ползите от консумацията на цитрусови плодове е споменавана в данните на много други проучвания. По време на такова участват жени, които страдат от чувствителност към студа, вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване. Участничките, страдащи от студени ръце и стъпала, са поставени в затоплена стая. 
NEWS_MORE_BOX
 
Те са разделени на две групи, като едната консумират разтвор, съдържащ цитрусови полифеноли, докато останалите консумират плацебо. Установява се, че на жените в контролната група им става все по-студено. Поради намаляването на притока на кръв, температурата на пръстите на ръцете им спада до близо 13 градуса по Целзий. 
 
За сравнение, температурата на пръстите на ръцете при участничките, консумиращи разтвора, се охлаждат два пъти по-малко. При тях притокът на кръв остава стабилен. 
 
Изследователите подлагат жените на още един експеримент – те потапят ръцете си в студена вода. Оказва се, че тези, които консумират разтвора с ценните полифеноли се възстановяват наполовина по-бързо, в сравнение с участничките от контролната група, пише още DailyMail.