Чаша сок от грейпфрут на ден може значително да повиши ефективността на противораков медикамент.

 
Според проучване хората, съчетаващи консумацията на цитрусовата напитка с приема на специфично лекарство за борба с рака, показват същите ползи, които биха получили при употреба на по-висока доза от медикамента. 
 
Комбинацията помага на пациентите да избегнат страничните ефекти, свързани с високите дози от лекарството, а и намаляват разходите си по лечение, поясняват изследователите от Медицинския университет в Чикаго. 
 
Установено е, че сокът от грейпфрут възпрепятства дейността на ензими в червата, които имат роля за разграждането на лекарства. Затова често медицинските специалисти препоръчват да се избягва консумацията на плода при вземането на конкретни медикаменти, тъй като може да предизвика сериозни странични ефекти или предозиране.
 
Чрез новото проучване учените изследват дали сокът от грейпфрут може да се използва по контролиран начин, за да увеличи ефикасността на медикамента сиролимус. 
NEWS_MORE_BOX
 
Сиролимус, или рапамицин, се прилага за предотвратяване отхвърлянето на трансплантиран орган, но се тества и като средство за лечение на някои тумори.
 
В настоящето проучване участват 138 души, страдащи от рак. Те приемат по 45 мг от медикамента два пъти в седмицата. Установено е, че повече от това количество причинява сериозни стомашно-чревни проблеми, като гадене и диария. 
 
Резултатите показват, че употребата на медикамента и всекидневната консумация на сок от грейпфрут води до намаляване на лекарствени дози, необходими на раково болните. Участниците приемат по 25-35 мг сиролимус седмично. 
 
Резултатите са публикувани в сп. Clinical Cancer Research.
 
Грейпфрутът е известен и с ползите си за поддържането на имунната система. Чаша 100% сок от цитрусовия плод осигурява напълно дневната нужда от витамин С, който има силни антиоксидантни свойства.