Консумацията на една чаша сок от цвекло дневно може да спомогне намаляването на кръвното налягане с около 7%. Действието се дължи на наличието на нитрати в зеленчука.

 
С по-високо съдържание на нитрати са целината, зелето и зелените листни зеленчуци, като спанак и маруля.
 
Храните с високо съдържание на нитрати предизвикват серия от химични реакции в кръвта, които увеличават концентрацията на кислород.
В проучване участие взимат 8 жени и 7 мъже със систолично налягане между 140 -159 mmHg. Те не взимат медикаменти за кръвно налягане.
 
Изследователите наблюдават нивото на кръвното налягане на доброволците за период от 24 часа, които предварително са консумирали 250 мл сок от цвекло или вода.
NEWS_MORE_BOX
 
Резултатите показват, че доброволци, които пият сок от цвекло са намалили систоличното налягане с около 10 mmHg в сравнение с пиещите вода.
 
Ефектът е най-силно изразен до 6 часа след консумацията на сока, но се наблюдава дори и 24 часа по-късно.
 
Учените установяват, че в една чаша сок се съдържат около около 0,2 нитрати. Това количество е напълно достатъчно, за да се нормализират нивата на кръвното налягане, обясняват учените.
 
Те се надяват изследването да помогне за подобряването на здравословното състояние и предпазването от сърдечносъдови заболявания.
 
Предишни изследвания показват, че червеното цвекло увеличава издръжливостта и може да стимулира кръвоснабдяването на жизненоважни области в мозъка.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп.Hypertension.