Консумацията на целината като зеленчук е полезна за здравето, а още по-голяма полза носи сокът. Той е богат източник на витамин А, К и С. Съдържа бета-каротин, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор. Фитонутриентите в целината спомагат за предпазване на тялото от бактериите.


Сокът от целина е противовъзпалителен, защото съдържа органичните съединения лутеолин и полиацетилен, които потискат възпаленията на костните заболявания като артрит, подагра и респираторните заболявания като астма и бронхит. Лутеинът намалява увреданията на ДНК, а полиацетиленът се бори с възпаленията.


Сокът от целина е чудесен старт за деня, тъй като притежава детоксикиращи свойства, които изчистват тялото от микроби и токсини. Хранителните вещества в него пречистват бъбреците и черния дроб. Той се счита за алкален, което го прави ефективен за балансиране нивото на pH. Богат е на минерали, които спомагат за усвояването на храната и подобряване на храносмилането. В резултат се стимулира имунната система, намаляват се проблемите на храносмилателно-чревния тракт и се поддържа здравословно тегло.
Сокът от целина е и естествен диуретик, тъй като регулира течността в тялото и стимулира производството на урина. 


Една от съставките на сока от целина – фталид, спомага за отпускане на мускулите в кръвоносните съдове, което води до намаляване нивата на високото кръвно налягане. Фталидът понижава и нивата на холестерола в организма. 

 

NEWS_MORE_BOX


Сокът съдържа високи нива на съединението кумарин, което намалява хормоните на стреса и повишава активността на белите кръвни клетки в тялото. Бори се успешно с рака и заболяванията на щитовидната жлеза. Повишава производството на тиреоидни хормони при хипотиреоидизъм.


Сокът от целина предотвратява хроничните заболявания, защото съдържа флавоноиди, които имат благоприятен ефект върху здравето. Притежава успокояващо действие заради съдържанието си на магнезий, като помага за постигане на спокоен сън през нощта.


За приготвянето на сока, се взимат две или три стъбла от целина, като се отстраняват листата. Може да се консумира на празен стомах за максимални ползи.