Сокът от нар съдържа повече от 100 фитохимикала. Той е изключително богат на антиоксиданти, които са три пъти повече от тези, които се намират в повечето плодови сокове. Пример за това са червеното вино и зеленият чай. 


Антиоксидантите в сока от нар помагат за елиминирането на свободните радикали, за предпазване на клетките от увреждане и за намаляване на възпалителните процеси в организма, както и за предотвратяване на оксидативния стрес.


Сокът от нар съдържа също много витамин С. Той осигурява повече от 40% от дневните нужди от витамина. За максимално извличане на витамин С, сокът трябва да бъде прясно изцеден.Освен антиоксиданти и витамин С, нарът съдържа фибри, витамини от група В, витамин К, Е, D, калий, магнезий, цинк, желязо, калций, фолиева киселина, ниацин, полифеноли, протеини и др. 

 

Именно заради това сокът е изключително здравословна напитка за сърцето. Проучвания показват, че сокът от нар подобрява притока на кръв и предпазва артериите. Той може да помогне за забавяне растежа на плака и натрупване на холестерол в артериите. 

 

Приемът на сок от нар всекидневно може да помогне за понижаване на систоличното кръвно налягане, но трябва да се направят повече изследвания, за да се определи дали сокът може да намали общото кръвно налягане в дългосрочен план. Важно е да се отбележи, че нарът показва несъвместимост с лекарствата за кръвно налягане. Затова е необходима консултация с лекар.

 

Сокът от нар е ефективен и за потискане растежа и развитието на ракови клетки. Благодарение на антиоксидантите в него, се стимулират белите кръвни клетки и се насърчава имунната система. Всекидневният прием на чаша сок от нар може да забави растежа на раковите клетки при тумор на простата и на гърдата.

 

Сокът е полезен и за предотвратяване на анемията, която е свързана с недостиг на червени кръвни клетки. Тъй като сокът от нар съдържа достатъчно количество желязо, той помага за предотвратяването на анемията.

 

Не на последно място по важност е и способността на сока от нар да помага при инфекции на пикочните пътища и да улеснява притока на урина

 

Голямото количество диетични фибри също спомага за подобряване на храносмилането и регулирането движението на червата. Препоръчва се и за отслабване, тъй като не съдържа наситени мазнини или холестерол.