С 84% намаляват умерените до тежки горещи вълни по време на менопауза, когато се премине към растителна диета, богата на соя.


След 12-седмично проучване, публикувано в сп. Menopause, се стига до констатацията, че хранителният режим може да бъде много по-ефективен срещу познатите неразположения в този период от живота на жените, отколкото се смяташе досега.


Към вазомоторните симптоми при менопауза спадат зачервяванията, горещите вълни, обилните безпричинни на пръв поглед изпотявания, нощното изпотяване. Смята се, че около 80% от жените страдат от тези симптоми.Екипът на проф. д-р Нийл Барнард от Медицинското училище на Университета Джордж Вашингтон и предсеталел на Комитета на лекарите за отговорна медицина (PCRM) решава вместо използването на хормонална терапия да тества специален беден на мазнини растителен хранителен режим плюс допълнително половин чаша соя на хранене при доброволки.


При 38 участнички в проучването честотата и тежестта на горещите вълни са били записани с помощта на мобилно приложение, а вазомоторните, психосоциалните, физическите и сексуалните симптоми са били оценявани с помощта на въпросник. Проследявало се е и телесното тегло. Половината от тях били на специалната диета, другите представлявали контролната група.


В края на проучването изследователите установили, че горещите вълни са намалели с близо 80% при дамите на диета. 60% от тях споделят, че са престанали да изпитват умерени и тежки вълни въобще. Такива промени не са регистрирани в контролната група. 


Дамите на растителната диета също така съобщили за подобрено либидо и сексуани функции, настроение и общ тонус.


Ефектът на диетата според изследователите вероятно се дължи на изофлавоните в соята. Те се метаболизират от чревните бактерии в екуол – нестероидни съединение, което доказано от проучвания преди намалява честотата и тежестта на горещите вълни.


Източници:
https://vegnews.com/2021/7/plant-based-diet-menopause
https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9000/The_Women_s_Study_for_the_Alleviation_of_Vasomotor.96938.aspx