Жените, които се хранят с традиционната японска кухня, базирана на соеви продукти, редуцират риска от рак на гърдата, съобщава проучване в Япония, спонсорирано от правителството.

Високото ниво на генистеина - вещество, откривано в соевите ядки, има протетивен в това отношение ефект, потвърдиха от Националния Онкологичен Институт в Токио. Проучването е обхванало около 25 000 жени на възраст между 40 и 69 години, като ги е наблюдавало в продължение на 10 години и половина. То е имало за цел да открие корелацията между споменатото вещество и риска от заболяването. Нивото му е измерено в кръвта на 144 жени с рак на гърдата и още 288 без.

Рискът сред дамите с най-висока концентрация на генистеина в кръвта се оценява на една трета от този сред жените с най-ниска концентрация. За достигане на високото ниво се смята, че трябва да се консумират поне 100 гр "тофу" или 50гр "нато" - продукти, широко използвани в Япония.

Проучването предупреждава обаче, че крайната консумация на тези храни, богати на изофлавони, може да има и обратен ефект. Съветът е приемът на подобни продукти да е между храненията. Мотоки Ивазаки обяснява, че обратен ефект се наблюдава точно при консумация по време на редовното хранене.