Колкото и предпочитана и обичана напитка да е кафето, малко са хората, които го консумират чисто, или черно. По-плътният вкус на кафето със сметана е твърде изкусителен, но, оказва се – опасен поради някои рискове за здравето, които носи. Те идват от съдържанието на някои вещества в сметаната за кафе, независимо дали течна или суха. Почти всеки различен вид от нея съдържа добавки, нито една от които не би могла да се окачестви като полезна за здравето.

 

Най-интересната особеност на повечето типове сметана за кафе е, че в тях почти не се открива истинска сметана, въпреки подвеждащия външен вид. Изследвания на състава им показва, че приятно гъстата консистенция се дължи най-вече на високото съдържание на една специфична съставка в тях – карагенан. Той е известен и като добавката с код Е407 от етикета на различни хранителни продукти. Известен е и с това, че при редовна консумация провокира различни храносмилателни проблеми и възпалителни процеси по лигавицата на чревния тракт.


 

Дългият срок на годност на сметанките за кафе е доказателство за присъствието в състава им и на опредлеени консерванти. Дори в малки количества, при редовна консумация те носят негативни последствия за здравето.

 

Трансмазнините са още една от съставките в сметаните за кафе, които носят вреди. Ако карагенанът носи плътния външен вид на тези продукти, то за вкусът им, наподобяващ истинска сметана, основни заслуги носят трансмазнините в тях. Редица проучвания показват, че това са най-вредните за здравето мазнини и вече са в сила процеси по масовата забрана за ползването им в хранителната индустрия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Всяка форма на сметана за кафе, която е подсладена, или носи определен аромат, дължи тези си вкусови качества на изкуствени, и много вероятно – вредни съставки.

 

Факт е, че сметаната за кафе е почти изцяло изкуствен продукт. За любителите на ароматната ободряваща напитка е много по-добре да я заменят с мляко или изцяло да я откажат. Поставянето на сметана в кафето е пример за това как един естествено беден на опасни съставки продукт може да се превърне в ежедневен източник на вредни за здравето ни химични съединения.