Сладките картофи са известни като батати. Те са не само по-диетични, но и по-здравословни от обикновените картофи. Богато заредени са с куп полезни за организма съставки – значително повече от своите братовчеди, обикновените картофи. Каротеноиди, витамин С, калий и фибри са само част от полезните вещества на сладкия картоф.

 

По-сладкият им вкус се дължи на съдържанието на малтоза (вид захар). Сладките картофи спадат към т.нар. супер храни. Те не са скъп продукт и е добре да присъстват на трапезата ни редовно. В сладките картофи се съдържат антоцианидини. Те се отнасят към естествените пигменти. Попадат в подкатегорията на полифенолите – от групата на флавоноидите. Те оказват значителен имуностимулиращ ефект и предпазват от развитието на сърдечносъдови заболявания.


 

Бататите са богат източник на фибри, което ги прави много полезни за чревното здраве. Фибрите заедно с антиоксидантите подпомагат развитието на чревната микрофлора, което ги прави подходяща храна за хора с констипация и лениви черва. Те подпомагат храносмилането. Присъствайки ежедневно в диетата ни, предотвратяват стомашни неразположения като подут стомах, газове и т.н.

 

Сладките картофи са богат източник на калий. Това ги прави изключително полезни за пациенти с високо кръвно налягане, тъй като калият противодейства на натрия в тялото. А всички знаем вредите от високите нива на натрий в кръвта. Сладките картофи са богати и на биоелемента магнезий, който също е от важно значение за поддържане на нормалните нива на кръвното налягане. Те са една от най-препоръчваните храни за сърдечни заболявания.

 

Бататите се включват в много хранителни режими, целящи сваляне на килограми, поради ниската им калорийност и високото съдържание на нутриенти. Те могат да се консумират като лека енергийна закуска преди тренировка. Добавяйки малко количество ядки или семена, получаваме истинска енергийна бомба.

 

Сладките картофи са източник и на витамин А, което ги прави полезна храна за очното здраве.


Въпреки името си, сладките картофи са идеалният регулатор на кръвната захар, за това те са подходящи за диабетици, а и са нискокалорични. Съдържанието на естествени захари помага за стабилизиране на производството на инсулин в тялото и регулира нивата на кръвната захар.