Определен вид боя за храна може да бъде причина за появата на възпалителни чревни заболявания. Това разкриха специалисти от Университета Макмастър.

 

Възпалителните чревни заболявания (IBD) са група социално-значими заболявания, които засягат милиони хора. Този вид нарушения са хронични и рецидивиращи.


 

Най-често срещаните възпалителни чревни заболявания са болест на Крон и улцерозен колит.

 

При болестта на Крон могат да се засегнат всички части на гастроинтестиналния тракт – от орофаринкса до перианалната област, докато при улцерозния колит е засегнато дебелото черво и неговата лигавица.

 

За възникването на възпалителните чревни заболявания могат да допринесат редица рискови фактори, като тютюнопушене, някои видове медикаменти, фактори от околната среда, нерегулирани имунни отговори, генетични особености и други.

 

В хода на ново изследване специалисти от Университета Макмастър установяват, че по-честата консумация на определен вид хранителна боя - Allura Red, също може да бъде причина за развитието на възпалителни заболявания на червата (IBDs), болест на Крон и улцерозен колит.

 

Използването на синтетични хранителни бои като Allura Red значително се е повишило през последните няколко десетилетия. Въпреки това обаче, съществуват много малко проучвания за ефектите на тези багрила върху нормалното състояние на червата.

 

С помощта на специални модели изследователите стигат до заключението, че този вид боя може значително да наруши здравето на червата и да стимулира настъпването на възпалителни процеси.

 

Боята директно нарушава функцията на чревната бариера и стимулира производството на серотонин. Той е моноаминен невротрансмитер, открит в червата, който би могъл да промени състава на чревния микробиом. В резултат на тези промени се повишава рискът от колит, както и от други възпалителни заболявания на червата.

 

Според други наблюдения консумацията на Allura Red също може да бъде причина за отключването на някои алергии, имунни разстройства, както и поява на поведенчески проблеми при децата, като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.

 

Направените разкрития биха могли да са от полза за превенцията на възпалителните заболявания на червата.

 

Информация за направеното разкритие е публикувана в сп. Nature Communications.

 

Един от основните автори на проучването е проф. Уалиул Хан от катедрата по патология и молекулярна медицина. Той е главен изследовател на Farncombe Family Digestive Health Research Institute.

 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41467-022-35309-y