Определен вид боя за храна може да бъде причина за появата на възпалителни чревни заболявания. Това разкриха специалисти от Университета Макмастър.
Възпалителните чревни заболявания (IBD) са група социално-значими заболявания, които засягат милиони хора. Този вид нарушения са хронични и рецидивиращи.
Най-често срещаните възпалителни чревни заболявания са болест на Крон и улцерозен колит.
При болестта на Крон могат да се засегнат всички части на гастроинтестиналния тракт – от орофаринкса до перианалната област, докато при улцерозния колит е засегнато дебелото черво и неговата лигавица.
За възникването на възпалителните чревни заболявания могат да допринесат редица рискови фактори, като тютюнопушене, някои видове медикаменти, фактори от околната среда, нерегулирани имунни отговори, генетични особености и други.
В хода на ново изследване специалисти от Университета Макмастър установяват, че по-честата консумация на определен вид хранителна боя - Allura Red, също може да бъде причина за развитието на възпалителни заболявания на червата (IBDs), болест на Крон и улцерозен колит.
Използването на синтетични хранителни бои като Allura Red значително се е повишило през последните няколко десетилетия. Въпреки това обаче, съществуват много малко проучвания за ефектите на тези багрила върху нормалното състояние на червата.
С помощта на специални модели изследователите стигат до заключението, че този вид боя може значително да наруши здравето на червата и да стимулира настъпването на възпалителни процеси.
Боята директно нарушава функцията на чревната бариера и стимулира производството на серотонин. Той е моноаминен невротрансмитер, открит в червата, който би могъл да промени състава на чревния микробиом. В резултат на тези промени се повишава рискът от колит, както и от други възпалителни заболявания на червата.
Според други наблюдения консумацията на Allura Red също може да бъде причина за отключването на някои алергии, имунни разстройства, както и поява на поведенчески проблеми при децата, като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.
Направените разкрития биха могли да са от полза за превенцията на възпалителните заболявания на червата.
Информация за направеното разкритие е публикувана в сп. Nature Communications.
Един от основните автори на проучването е проф. Уалиул Хан от катедрата по патология и молекулярна медицина. Той е главен изследовател на Farncombe Family Digestive Health Research Institute.
Референции: