Скумрията е мазна риба, богата на Омега-3 мастни киселини. Те са важни за имунната система, за хормоналния баланс и съдовото здраве. Няколко проучвания са показали, че консумацията на Омега-3 мастни киселини има благоприятен ефект върху сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини действат на няколко нива в организма, намаляват кръвното налягане и триглицеридите в кръвта, но и предотвратяват тромбозите и атеросклерозата.

 

Рибата като цяло е отличен източник на протеини, тъй като съдържа деветте основни аминокиселини. Протеините са важни за образуване на храносмилателни ензими и хормони, както и за възстановяването на тъканите. Скумрията е отличен източник на фосфор, който е вторият най-разпространен минерал в тялото след калция. Той има съществена роля за формирането и поддържането на здрави кости и зъби и участва в растежа и регенерацията на тъканите, както и поддържа нормално рН на кръвта. 


 

Скумрията е ценен източник на магнезий, който участва в развитието на костите, изграждането на протеините, регулацията на ензимните функции, мускулното съкращение, здравето на зъбите и функциите на имунната система. Друг важен минерал в състава на скумрията е селенът, който има антиоксидантни свойства и също така помага за превръщането на хормоните на щитовидната жлеза в тяхната активна форма. Скумрията е богата и на желязо, което е важно за преноса на кислород и образуването на червени кръвни клетки. Желязото има важни свойства за производството на нови клетки, хормони и невротрансмитери. Желязото от животински произход се усвоява много повече, отколкото това от растителен произход. 

 

Скумрията е ценен източник на витамин D, който е важен за здравето на костите и зъбите. Този витамин също играе роля в узряването на клетките, включително тези на имунната система. Освен това, тази риба е богата и на витамини от група В, които са важни за растежа и възстановяването на тъканите, за производството на хормони и образуването на червени кръвни клетки. Витамин В3, наричан още ниацин, участва в много метаболитни реакции и допринася за производството на енергия от въглехидратите, липидите и протеините, които приемаме. Скумрията е добър източник на пантотенова киселина - витамин В5, който е част от ключов коензим, който благоприятства усвояването на енергията от храната. Този витамен е важен за производството на стероидни хормони, невротрансмитери и хемоглобин.

 

Скумрията е богата и на витамин B6, наричан още пиридоксин, който има важно значение за образуване на невротрансмитерите. Той също така участва в производството на червени кръвни клетки и благоприятства пренасянето на кислород. 

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=maquereau_nu