Намаляването на солта при готвене е важно, за да подпомогнем здравето на себе си и на семейството си, но не е достатъчно. Истината е, че солта може да попадне в хранителния режим и посредством много други източници, за някои от които често не си даваме сметка...
 
Подправки и сосове. Солта е навсякъде – от дресинга за здравословната салата, доматения кетчуп до соевия сос и горчицата. Без сол, който играе ролята на консервант, вкусът им не би бил дори наполовина толкова добър, колкото е с нея. Добавянето на тези сосове към храната, означава повече сол в хранителния режим. 
 
Пакетирани храни. Всички хранителни продукти, готови за консумация, съдържат големи количества сол. В това число влизат консервите. 
 
Колбаси. Хранителни продукти като шунка, салами, наденица и др. са „претоварени“ със сол. Редовната им консумация крие риск от сърдечносъдови проблеми, нарушения в храносмилането, както и натрупване на излишни килограми. 
 
Тестени изделия. Дори и в случаите, когато те са сладки, не бива да се забравя, че повечето рецепти съдържат и сол.
 
Млечни продукти. Това се отнася за повечето видове сирена, маслото и маргарините – всички те съдържат сол. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Предварително опаковани супи и салати. Те често се спрягат за здравословни, но са пълни със сол и калории. 
 
Осолени храни. Едва ли е изненада, че в списъка влизат продукти като чипс или солени фъстъци и други ядки. Честата им консумация може да увреди значително сърцето, заедно с други органи. 
 
Кисели краставички. Въпреки ползите, които носят за здравето, не бива да се забравя, че киселите крастевички са с високо съдържание на сол. Имайки предвид и останалите подправки, които се съдържат в тях, е възможно количеството от една лъжица кисели крастевички да изпълни дневната нужда от натрий.