Ново проучване подсигурява сериозно оправдание за всички, които обичат да си похапват черен шоколад. То доказва, че какаовите флаваноли (специфичен тип биофлавоноиди) стимулират когнитивните ни функции и водят до значително повишаване на коефициента на интелигентност броени часове след постъпване в организма.

 

Наред с директните ползи за IQ-то ни, редовният прием на флаваноли предпазва от когнитивен упадък и може да спре невродегенеративните процеси, водещи до деменция.


 

Какаовите зърна са сред най-богатите източници на флаваноли в природата. Наред с ползите за когнитивните функции, флаванолите носят и мощни антиоксидантни ползи, намалявайки негативния ефект на свободните радикали върху клетките и особено непоправимите щети върху невроните.

 

Проучването, проведено от италиански научен екип, се съсредоточава директно върху мозъчните ползи от приема на черен шоколад. Установява се, че флаванолите не само подобряват краткосрочната памет и премахват когнитивните затруднения, дължащи се например на недоспиване, но и директно стимулират умствената дейност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

По-задълбочен поглед върху получените резултати показва, че най-облагодетелствани от полезното действие на черния шоколад може да са хората в зряла и напреднала възраст. Именно при тях моментния стимул на флаванолите върху мозъчните функции е най-осезаем. Той се обуславя от благоприятното влияние на флаванолите върху кръвоснабдяването на мозъка и по-специално – на хипокампуса. Тази мозъчна структура е сериозно засегната при напредване на възрастта, което обяснява естествено появяващите се когнитивни проблеми при възрастните хора.

 

Благодарение на това след поне няколкомесечен редовен прием на флаваноли при хората над 30-годишна възраст се отчита трайно подобряване на вниманието, говорните способности и функционалната памет. Трябва да се имат предвид обаче и евентуалните рискове, ако се разчита на черния шоколад като единствен източник на флаваноли. Високата калоричност и високото съдържание на прости въглехидрати може сериозно да засенчи ползите от флаванолите.

 

Все пак, научното доказателство е сериозен довод при нужда от стимулиране на коефициента на интелигентност да се разчита на черния шоколад като водещо естествено средство.