Консумацията на черен шоколад може да подобри вниманието и бдителността, уверяват учени. Любимото на много хора лакомство би могло да се окаже алтернатива на кафето
 
Изхождайки от това откритие, американски учени разработват нова рецепта за шоколад, който не само подобрява концентрацията, но също така и понижава кръвното налягане
 
За да изпитат неговите качества по отношение на подпомагане на концентрацията, проф. Лару Стивънс от Университета в Северна Аризона, САЩ, и неговият екип провеждат проучване. 
 
За целта участие взимат 122 души, чиято възраст е между 18 и 25 години. Част от участниците консумират шоколад, а други – пацебо десерт. След това те са подложени на сканиране с електроенцефалография на мозъка, за да се установи дали и в кой случай е засегната мозъчната активност
 
Участниците получават по 1 г черен шоколад за всеки килограм телесна маса – ако човекът тежи 63 кг, получава 63 г шоколад. Лакомствата са опаковани така, че участниците не виждат какво вкусват. 
 
При анализа на учените се установява, че тези, които консумират шоколад, в който има 60% повече какао, се наблюдава повишаване на бдителността и вниманието им, в сравнение с групата, която консумира плацебо. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Учените подчертават, че обикновените шоколади, към които има добавени захар и мляко, нямат този ефект. Той се наблюдава при продуктите с по-високо съдържание на какао
 
Заедно с положителното действие върху мозъка, учените установяват, че консумацията на шоколад повишава и нивата на кръвното налягане. Така следващата цел, която те си поставят, е да намерят начин едновременно да се възползват от положителният ефект на шоколада, без той да води до повишаване на кръвното налягане. 
 
По време на експеримент изследователите комбинират шоколада с 60% повече какао с Л-Теанин - аминокиселина, която се намира в зеления чай и действа като релаксант. Учените регистрират незабавен спад в нивата на кръвното налягане сред консумиращите този вид шоколад, пише още DailyMail.