Наднорменото тегло и излишните подкожни мазнини, особено в областта на корема са основен рисков фактор за редица заболявания в това число и рак на панкреаса, категорични са американски учени, цитирани от Ройтерс.


Резултатите от последните проведени изследвания показват, че наднорменото тегло представлява повишен риск от онкологични заболявания и при двата пола, но по-застрашени са жените.


Авторите на проучването, публикувано в  Archives of Internal Medicine поясняват, че риска от рак на панкреаса нараства пропорционално с нарастването обиколката на талията.


Ракът на панкреаса заема едно от водещите места при злокачествените новообразувания и въпреки напредъка на медицината и в частност на онкологията, лечението му е продължително, трудно и с малка успеваемост.


Ракът на панкреаса тръгва от епителната, покриващата, тъкан или от епителната тъкан на каналите. Под въздействието на ред причини в задстомашната жлеза започва да се променя строежът на клетките. Появяват се т. нар. атипични (незрели) клетки, от които се изгражда туморът. Ракът на панкреаса може да засегне главата, тялото, опашката или цялата жлеза.


Ракът на панкреаса няма специфични белези в своето протичане. Ранното му диагностициране е трудно и често при поява на първите оплаквания е вече налице разпространение на заболяването и в други органи на тялото.


Учените, провели изследването съветват жените, които имат проблеми с килограмите редовно да следят не само теглото си, но и индекса на телесната маса.