Както Индекса на Телесна Маса, така и обиколката на талията са чувствително показатели за риска от сърдечни заболявания, налагащи активно лечение, дори хоспитализация. Поредно проучване в Бостън изтъква предимствата на здравословният начин на живот, ролята на храненето и движението за това.

 

Затлъстяването е рисков фактор за сърдечна недостатъчност. При последната настъпва недостига на помпената функция на сърцето, в резултат на което не се задоволяват метаболитните нужди на периферните органи. Едни от симптомите са лесната уморяемост, отичането на краката, задухът. Сред американците, където проблемът с теглото е може би най-сериозен, сърдечната недостатъчност е номер едно причина за привеждане в болнично отделение. Не само това, но и по причина за смърт сърдечната недостатъчност заема водещо място.


 

За тези негативни статистика допринася ролята на затлъстяването за високото кръвно налягане и лошия метаболитен статус, които водят до исхемична болест на сърцето. Също така високото тегло увеличава изискванията към работата на сърцето.