Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Той има важно значение за функцията на редица органи, включително и мозъка. Специалистите препоръчват по възможност набавянето му да става основно чрез храната и само при нужда с хранителни добавки. Ето и списък от храни, които са с богато съдържание на микроелемента:

 

1. Тъмен шоколад


 

Черният шоколад е хем вкусен, хем здравословен. Освен много богат на магнезий, черният шоколад е с високото съдържание на желязо, мед, манган и фибри, които подхранват добрите чревни бактерии. Черният шоколад съдържа и антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. В допълнение, той е особено полезен за здравето на сърцето.

 

2. Авокадо

 

Едно средно по размер авокадо осигурява 58 мг магнезий. Изключително богато е на калий, фибри, витамини от група В и витамин К. За разлика от повечето плодове, авокадото е богато на мононенаситени мазнини. Проучвания показват, че редовната консумация на авокадо може да подобри нивата на холестерола.

 

3. Ядки

 

Част от ядките, които са богати на магнезий са бадеми, кашу, бразилски орехи. Порция кашу съдържа до 82 мг магнезий. Повечето ядки също са добър източник на фибри и мононенаситени мазнини и за тях е доказано, че подобряват нивата на кръвната захар и холестерола. Ненаситените мазнини в ядките оказват и противовъзпалителен ефект.

 

4. Бобови растения

 

Бобовите растения, включително леща, фасул, грах, нахут и соя са много богати на магнезий. Те са също с високо съдържание на калий и желязо и са основен източник на протеини за вегетарианците. Тъй като съдържат много фибри и имат нисък гликемичен индекс, редовната им консумация води до понижаване холестерола в кръвта.

5. Банани

 

Бананите са обогатени с 37 мг магнезий. Известни са още с високото си съдържание на калий, който може да понижи кръвното налягане. Плодовете осигуряват също витамин В6, С, манган и фибри. Трябва да се отбележи обаче, че зрелите банани са с по-голямо съдържание на захар и въглехидрати, поради което не са подходящи за диабетиците.

 

6. Някои видове мазна риба

 

Мазната риба като сьомгата и скумрията са с високо съдържание на магнезий. Тя е богата още на калий, селен, витамин В и други хранителни вещества.