Шамфъстъците са основен елемент от средиземноморската диета. През последните години те станаха част от множество рецепти за солени и сладки ястия. Различни проучвания са показали, че шамфъстъците имат ценни ползи за здравето, тъй като са богат източник на фибри, белтъчини и антиоксиданти, които ни защитават от различни хронични заболявания. За диетата, основана на растителни източници, шамфъстъците са ценен източник на всичките 9 есенциални аминокиселини. Проучване, проведено от Департамента по науки към Университета в Илинойс, САЩ е показало, че шамфъстъците съдържат висококачествени белтъчини, богати на аргинин и левцин - ценни аминокиселини, които укрепват имунната система и стимулират производството на протеини в тялото.

 

Известно е, че антиоксидантите имат ценни свойства за защита от вредното действие на свободните радикали - високореактивни молекули, необходими за различни метаболитни процеси в тялото, които, във високи количества предизвикват ракови заболявания и ускоряване на стареенето. Ето защо е важно да спазваме диета, богата на антиоксиданти. Ценни източници са боровинките, нарът, черешите и шамфъстъците.


 

Проучване, проведено от Университета на Корнел, САЩ, публикувано в Nutrients, е показало, че антиоксидантният капацитет на шамфъстъците е значително по-висок от този на други известни антиоксидантни храни. Учените смятат, че това се дължи на изключителните съставки, които се съдържат в шамфъстъка - витамин Е, флаваноиди, фенолни съединения и каротеноиди. Това са мощни антиоксиданти, които допринасят за справянето с оксидативния стрес - състояние, при което капацитетът на организма да се справя с излишъка от свободни радикали не съответства на неговите нужди. Тогава се наблюдава повишено тъканно увреждане и ускорено стареене.

 

Консумацията на шамфъстъци подобрява нивата на холестерола в кръвта - намалява общия холестерол, повишава нивата на “добрия” HDL холестерол и намалява окислението на “лошия” LDL холестерол, което е свързано с понижаване на сърдечносъдовия риск. Освен това, шамфъстъците са ценен източник на фибри. Редовната им консумация осигурява превенция на констипацията - запек, понижен риск от рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Шамфъстъците са богати на селен и цинк - ключови минерали за имунната функция, хормоналния баланс и производството на хормони на щитовидната жлеза. 

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=pistache_nu

https://www.cuerpomente.com/promociones/pistachos-fuente-antioxidantes-y-proteina-completa_10723