Ядките на шам фъстъка помагат за контролирането на диабета до претворяване на сърдечни заболявания. С изключително ниското си съдържание на мазнини и нисък гликемичен индекс, ядките са препоръчителни за всекидневна консумация.
 
Шам фъстъкът съдържа и хранителни вещества, които могат да помогнат в борбата с инфекциите
 

По какъв начин се възползва имунната система?

 
Тези ядки са много богати на витамин B6, за който се знае, че засилва имунитета като го подпомага в отделянето на здрави имунни клетки. Увеличава също така и притока на кръв в организма, като подобрява нивото на хемоглобин в кръвта. По този начин тъканите и органите се „снабдяват“ с повече богата на кислород кръв. 
 
Увеличава се производството на белите кръвни клетки в лимфните възли. Друга важна полза е подсилването на защитните сили на организма, вследствие на което борбата срещу различните инфекции и заболявания е по-успешна. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Шам фъстъкът съдържа още антиоксиданти – лутеин и зеаксантин, които играят важна роля в унищожаването на свободните радикали в организма. Установено е също така, че те поддържат здравето на нервната система и повишават произвеждането на аминокиселини. Необходими са на очите.
 
Вкусните ядки могат да се консумират самостоятелно, да бъдат добавени към салатата или дори към някои ястия като ориза например.