Витамин Е е познат като сигурен антиоксидант. По думите на доктор Ладиа Хернандез от Тексаския медицински университет изключително потентен в това отношение е специален негов представител на витамин Е - гама-токоферол.
 
Шам-фъстъците са отличен източник на гама-токоферол и техната редовна консумация може значително да намали риска от рак на белите дробове, твърдят изследователи. Вярно е, че антиоксидантните им свойства са слабо изразени, а понижаващите холестерол свойства зависят индивидуално от метаболизма на приемащия, но само една шепа на ден от тези ядки могат значително да снижат риска от развитие на туморни образувания в белите дробове.
 
Съдържанието на лутеин, каротен и токоферол в шам-фъстъка е много по-високо от това при други ядки. И трите компонента са важни и полезни мастноразтворими витамини.
 
Основният принцип на действие на токоферолите и това, което ги прави специални е, че те представляват своеобразен химичен „капан” за реактивни азотни оксиди – токсични съединения, които увреждат тъканите, ако не бъдат изведени от тялото. Като представител на семейството на витамин Е, гама-съединението се свързва с токсина и помага за неговата екскреция.
NEWS_MORE_BOX
 
За алергичните към фъстъчи има и друг източник на гама-токоферол – зърнени зародиши, предимно житни. От тях може да се излича растително олио или да се консумират директно. Само сто грама от подобно пречистено олио съдържа над 215 милиграма токофероли, основно в гама-форма.