Сред основните минерали, които са жизнено необходими за костите, са калцият, фосфорът и витамин D, а сардините са богати на тези микроелементи. Докато калцият изгражда костите, витамин D спомага за неговото усвояване. Трябва да се отбележи също, че сардините са едни от малкото хранителни източници на витамин D. Фосфорът в тази риба предотвратява намаляване на костната плътност, крехкост и чупливост. Така чрез консумирането на този вид риба се прави една добра профилактика на заболявания като остеопороза и костите се укрепват. Сардините са източник и на други хранителни вещества, включително йод, мед, холин, желязо и магнезий.


Ако се хапват редовно сардини, може да се поддържа добро психологическо здраве. Това се дължи на омега-3 мастни киселини, които рибите съдържат. Те предотвратяват лошото настроение, включително депресия, тревога и биполярно разстройство. Много изследвания установяват, че достатъчният прием на омега-3 може да подобри психиката, но също и да предотврати сърдечни заболявания. Благодарение на тях се понижава и рискът от сърдечни аритмии.


Ползите от консумацията на сардини не свършват дотук. Те предотвратяват дегенерация на макулата, свързана с възрастта. Това отново се дължи на омега-3 мастни киселини в тях.Сардините са богати също на витамин В12 и селен. Витаминът подпомага функциите на нервната система, образуването на нови и здрави кръвни клетки. Той бори хроничната умора и нарушената умствена функция. Селенът пък предотвратява различни видове рак, включително рак на дебелото черво. Възпрепятстват се също увреждане на щитовидната жлеза, спад в имунната система, както и репродуктивни проблеми. Той подпомага и регулирането обмяната на веществата и подобрява клетъчните функции. За да се набавят непрекъснато тези елементи, консумирането на сардини трябва да бъде редовно.


Тъй като са с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини, сардините подпомагат чувството за ситост, но и ограничават апетита. Те са с ниско съдържание на калории, което ги прави идеална храна за понижаване на теглото.


Поради многото протеини и малкото мазнини в тях се забавя усвояването на глюкоза в кръвта, а това предотвратява рязкото повишаване на нивата на кръвната захар. Заради това сардините са особено подходяща храна за хората, страдащи от диабет.