Храни, които харесваме, дори и да са вредни за линията ни заради многото калории, които съдържат, могат да се окажет полезни за душевното ни и емоционално състояние, твърдят изследователи.

Учените установяват, че мисълта за картофено пюре или любимите шоколадови изкушения, например, помагат да се преборим със самотата.

Смята се, че изборът на определени храни, когато не се чувстваме добре по някаква причина, може да ни повлияе в положителна посока, особено ако те ни напомнят щастливите дни от детството или приятна семейна почивка.

Припомнянето на подобни моменти повишава настроението и разсейва чувството на самота.

Изследователи от САЩ, с цел да предизвикат чувство на самота у група доброволци, провокират изживяване на конфликтна ситуация с близък за тях човек.

След това участниците в проучването описват любимите си храни. Тези от контролната група се запознават с нови за тях ястия. Накрая всички отговарят и на въпроси, свързани с чувството им на самотност.

Оказва се, че хората, които се чувстват сигурни във връзката с човека от стимулацията, се „спасяват“ от чувството за самотата с мисълта за любимо ястие, категорични са изводите от проучването.