Готовите пакетирани салати могат да „подхранят“ бактерии, причиняващи хранително отравяне, като салмонела, и дори да направят бактериите още по-опасни, твърдят изследователи. 
 
Те поясняват, че влажната околна среда, в комбинация с отделените хранителни вещества от нарязаните листа, създават идеални условия за развитието и размножаването на бактерии. Изследователите поясняват, че са шокирани от начина, по който бактериите се развиват, дори и когато салатата се съхранява в хладилника, и съветват тя да се консумира в същия ден, в който е закупена. 
 
Въпреки че те са здравословни, свежите зелени листа и салати често се свързват с хранително отравяне. 
 
От данните на проучвания става ясно, че в салатата могат да се съдържат бактерии, но изследователският екип от Лестърския университет в Англия демонстрира, че пликът, в който салатата се съхранява, влошава ситуацията.
 
Те често са влажни, за да се запази свежестта на зеленчуците, които обикновено са нарязани – за по-голямо удобство. В данните на последното в областта проучване се посочва, че нарязаните зеленчуци освобождават захари, протеини и минерали. Посочва се още, че първоначалното заразяване с количеството от 100 бактерии салмонела нараства до 100 хил. само след 5 дни. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Специалистите допълват, че за тази бактерия особено благоприятни са пликовете, които съдържат спанак, докато за ешерихия коли са тези, в които има рукола. 
 
Има и данни, според които бактерията става по-опасна, когато вирее в пликовете. Генетичният анализ на салмонела показва наличие на мутации в бактериите, които им помагат да инфектират човешкия организъм. 
 
Специалистите препоръчват потребителите да съхраняват пакетираните салати на температура, при която се съхраняват продукти като мляко и сладолед. 
 
Данните са публикувани в Applied and Environmental Microbiology