Репичките произхождат от Средна Азия. Отглеждат се като зеленчукова култура от около 1000 г. пр.н.е., в Китай, Япония, Египет, Рим и Гърция. Днес се отглеждат и консумират в цял свят.

 
Освен че са вкусно допълнение към различни салати, пресните репички са изключително полезни за здравето. В 100 г репички се съдържат само 16 калории, което ги прави подходящ продукт за отслабване и поддържане на здравословно тегло. 
 
Пресните репички са добър източник и на антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри. Съставът им включва витамин С, фолати, витамин В6, рибофлавин, тиамин и минерали,като желязо, магнезий, мед и калций. Съдържат и етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези и подобрява дейността на храносмилателната система. 
 
100 г репички осигуряват около 15 мг витамин С. Той има ключова роля в борбата с оксидативния стрес, както и кофактор за някои ензими, ангажирани в синтезата на колагена, обмяната на мастните киселини. 
 
Поради антиоксидантните си свойства витамин С е полезен в превенцията на раковите заболявания, възпаления, помага и за повишаване на имунитета.
 
Според изследване на университета в Охайо съдържанието на антоцианин в репичките, който им придава червения цвят, помага за забавяне растежа на туморните клетки при рак на дебелото черво.
 
Репичките са полезни и за бъбреците. Изследвания показват, че противовъзпалителните свойства на червения зеленчук защитава бъбреците от инфекции. Смята се, че консумацията на репички помага за намаляване натрупването на токсини в кръвта като по този начин се понижава концентрацията им в бъбреците.