Дали да консумираме мляко е една от темите, които най-често поставят противоречия. Във възгледите, аргументите и резултатите от изследвания.

Срещу това дали млякото въобще е храна за хора, за възрастни, стои разпространената напоследък версия, че все пак за предпочитане е консумацията на пълномаслено мляко пред обезмасленото.

 


Резултати от ново проучване, проведено от американския университет „Бригъм Йънг“, ни остава да се двоумим между консумацията на пълномаслено мляко и нискомасленото. С първото организмът ни усвоява повече витамин Д, калций, други микроелементи и полезни мазнини, с второто - оказва се, не на шега, можем да забавим процеса на стареене.

 

Какво са открили изследователите? В проучването си проф. д-р Лари Тъкър включва 5834 възрастни. Впоследствие сравнява данните между тези, които консумират нискомаслено мляко в продължение на години и тези, които предпочитат 2% или пълномаслено мляко, фокусирайки се върху продължителността на живота. 

 

Според него разликата в резултатите между двете групи е толкова очебийна, че чак изненадваща. Като учен той се съсредоточава не просто в измерването на възрастта, но в измерването на дължината на теломерите, което и показва сериозността на изследването и получения извод. Теломерите са окончания на хромозомите. Те имат неприятната особеност, че при всяко делене на клетката скъсяват своята дължина. Колкото по-къс става теломерът, толкова повече напредва биологичното ни стареене. 

 

Професорът установява, че всеки процент допълнителна масленост на млякото се отразява негативно на дължината на теломерите и те са с 69 чифтни бази по-къси, по-точно между консумиращите мляко с 2% и с 1% масленост. Това се равнява на 4,5 години по-малко живот. При консумиращите пълномаслено мляко теломерите са с 145 чифтни бази по-къси от тези, които наблягали на обезмасленото. 

 

Каква е общата картина на проучването? Половината от анкетираните, общо 5834 души, консумирали мляко ежедневно. Една четвърт от тях - веднъж седмично. Почитателите на  пълноценно мляко били под една трета, други 30% предпочитали мляко с 2% масленост, 17% от всички пиели обезмаслено и 10% - мляко с 1% масленост. 13% от анкетираните не консумирали краве мляко. 

 

Най-интересното в това изследване е, че теломерите на хората, които не консумират мляко, били също по-къси, отколкото на привържениците на нискомаслено мляко!

 

По думите на проф. Тъкър да се консумира мляко от възрастните не е лоша идея, но по-точният въпрос е какво мляко е подходящо да се приема. Очевидно това с 1% масленост и обезмасленото са равностойните на еликсира на младостта.

 

Предположението на учените защо пълномасленото мляко „скъсява“ продължителността на живота вероятно се дължи на вредата за организма от съдържащите се в него наситени мазнини. Известно е, че те допринасят за оксидативния стрес на клетките и зараждането на възпалителни процеси в организма, вследствие на които и  теломерите на клетките се изчерпват по-бързо...

 

Източник:
ScienceDaily