Явно, не случайно българинът е измислил киселото мляко. Легендата от хилядолетия дава решениe на често срещан проблем сред населението ни. Вероятно, сте в течение, че 65% от нас гинат от сърдечносъдови заболявания. Водещи сме в черните класации в тази класация в Европа. Българите сме и генетично обременени и, съответно, много по-предразположени да развиват сърдечносъдови заболявания. И докато населението по на юг е открило ползата за здравето от т.нар. днес "Средиземноморска диета", оказва се, за българите киселото мляко е нещо като еликсирът на здравето.

 

В публикация на American Journal of Hypertension се изтъква, че редовната консумация на кисело мляко помага за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания при наличие на хипертония. Високото кръвно налягане е пряк и основен фактор за възникването на сърдечносъдови инциденти. Изводът е направен на база мащабно проучване, включващо 73 000 души, от които 55 000 жени на възраст 30 – 55 години и 18 000 мъже на възраст 40 – 75 години.


 

Данните за проучването са събирани от 1980 г., като участниците в него са попълвали обстойна анкета, съдържаща 61 въпроса за хранителните си навици. В последствие хората са давали редовно информация за възникналите с времето болестни състояния, включително и за сърдечносъдови инциденти, каквито са инфарктът и инсултът. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

При участниците с най-висока консумация на кисело мляко изследователите изчисляват 30% по-нисък риск от инфаркт при жените и 19% при мъжете. За периода на проучването общо били регистрирани 5448 случаи на инфаркт и инсулт, 3300 при жените и 2148 при мъжете. 

 

При тези, които хапват повече от две порции кисело мляко (2 кофички) на седмица, се отчита 20% по-нисък такъв риск. Редуцирането на риска от сърдечносъдови заболявания при пациентите с хипертония било много по-голямо, когато, освен редовната консумация на кисело мляко, хората се придържали и към специализиран режим на хранене, подкрепящ здравето на сърцето. 

 

Полезният ефект на киселото мляко и ферментиралите млечни продукти не се открива сега. Напротив, за провеждането на това 30-годишно проучване основание дават други малки изследвания, споделя един от авторите му Джъстин Бендиа. Екипът сега извежда фактите, черно на бяло, че тези продукти са полезни за сърцето. Когато менюто е достатъчно богато и на полезни фибри, получени от консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, грижата за здравето е значителна, допълват те. 

 

По статистичните данни на НСИ можем да си дадем ясна представа за сърдечносъдовото здраве на българина. За 2016 година умиранията заради болести на органите на кръвообращението (I00-I99) са съответно: общо 70 459, мъже 34 249 и жени 36 210, като след 75-годишна възраст разликата по този пол е очевидна не в полза на традиционно нежния. 

 

Общата цифра заради сърдечносъдова причина, като цяло, е многократно по-голяма спрямо останалите. За сравнение, следващата причина са ракови заболявания - 17 294.