Не, няма да говорим за емоционално хранене. Храненето не е добър вариант, за да превъзмогнем тревога, страх, тъга или за да компенсираме липсващо или лошо настроение.


Но храната носи заряд и съдържа специфични нутриенти, които могат да има ползотворен ефект върху „химията“ в мозъка и тялото ни и можем да я използваме, за да елиминираме ложите ефекти на стреса, в който живеем.


Кои са храните, които експертите препоръчват в случая?


 

1. Очевидно не случайно сьомгата е толкова популярна в западните общества, но есенциалните полиненаситени мазнини, които съдържа действително могат да се отразят по благоприятен начин върху настроението. Докозахексаеновата (DHA) и ейкозапентаеновата (ЕРА) киселина се намират в най-голямо количество в мазната риба. Тези мастни киселини помагат за регулирането на невротрасмитери, които са от значение за баласираното емоционално състояние. Мазната риба е добър източник и на витамин D, който също има ключова роля за изпитването на положително настроение. За да се извлече максимална полза от хранителния продукт есперти препоръчват да се консумира по 100 г риба на всеки два дни.


2. През последните години науката се връща към една много стара теза. Доколко емоционалното състояние ни е в непряка връзка с червата ще се изследва още дълго, но очевидно такава има. Чревната микрофлора е от значение не само за силния ни имунитет, но съставът ѝ оказва влияние на фини метаболитни процеси в мозъка. Това е заради субстанциите, които отделят тези микроорганизми и които по кръвен път достигат до него. 
Така че киселото мляко може да се смята, за една от най-порезните храни за здравето на червата, имунитета, но и настроението. Този млечен продукт е богат на пробиотици, които и допринасят за получаването на споменатите ефекти. Естествено, колкото по-натурално е млякото, без допълнителни примеси като захар и други, толкова по-полезно е.


3. Зеленият и черният чай съдържат една специфична аминокиселина – L-теанин, за която има данни, че допринася за намаляване симптомите на тревожност. Консумиращият чайовете човек се чувства спокоен. Но трябва да се има предвид, че листата съдържат някаква форма на кофеин, който има стимулиращ ефект. За целта е добре да се изберат безкофеинови сортове.


4. Черният шоколад е богат източник на антиоксиданти и като изключим наличиено на захар, е полезна храна. Особено ценен е с количеството триптофан в него, който е необходим за синтеза на серотонин. А когато говори за настроение, няма как да не споменем този хормон. Достатъчно е да се хапнат само 40 г от горчиво-сладкото изкушение, за да помогнем на доброто си настроение.


5. Когато търсим най-здравословния хляб, обикновено споменаваме пълнозърнест. Но най-здравословният хляб включва и подходящ набухвател. Пълнозърнестите хлябовете със закваска осигуряват фибри, продължително усвояване на въглехидратите и хранителни вещества, които укрепват чревното здраве.


6. Бананите са отлична закуска – дават енергия, която се освобождава бързо, но са и изочник на полезни нутриенти. Един от тях е витамин В6, който има ключова роля в освобождаването на енергия, регулирането на нивата на кръвна захар и е от значение за имунната система. Зелените банани са богати на пребиотици и фибри, което е и от полза за доброто чревно и емоционално здраве.