Специалистите непрекъснато препоръчват да се консумират ядки. Този вариант за закуска е за предпочитане далеч пред сандвича или друга бърза храна. А невинаги между основните хранения ни се хапва сладко, каквито са плодовете. Особено зимата, когато имаш чувството, че сочната ябълка или портокал ще те довърши при усещането за студ.


Шамфъстъкът е от по-нискокалоричните ядки. Съдържа около 565 ккал за 100 г в суров вид. В тази графа приблизително са фъстъците, слънчогледовото семе, бадемите, кашуто. За сравнение, лешниците и орехите осигуряват към 646/654 ккал. Има и далеч по-калорични като макадамията.


Като всички ядки шамфъстъкът е богат на фибри и микроелементи, заради които и се препоръчва консумацията им.Шамфъстъкът естествено сладни - в него има 3-4 грама захари за 100 г, освен другите въглехидрати, поради което явно и успешно се използва в кулинарията за сладкарски изделия. Добър пример са сладоледът с шамфъстък и пастичото. 


Протеините му са наполовината на съдържанието на мазнини, което за разлика от други ядки не създава така силно усещане за тежест, когато сме надвишили обичайното количество за закуска от 30-тина грама и в същото време идеално засища - не можем да преядем с шамфъстък.


И така, какви полезни вещества съдържа той, освен споменатите? Магнезий, мед, витамин Е, фолиева киселина и фитостероли. В комбинация с фибрите и полезните моно и полиненаситени мастни киселини, шамфъстъкът в дългосрочен план подпомага сърдечносъдово здраве, като влияе положително на стойностите на холестерола – понижават се показателите на лошия LDL холестерол и се повишават тези на добрия HDL. Когато се действа в посока подобряване на сърдечносъдово здраве, това неминуемо оказва положителен ефект и върху когнитивната функция на мозъка. Естествено, с качествата си шамфъстъкът е храна, с която бихме могли да си помогнем за контрола на телесното тегло. 


Това, което е изненадващото за съдържанието му, е, че съдържа лутеин. Той и придава на ядката специфичния зеленикав цвят. Лутеинът е каротеноид, който е свързан с бета-каротините и витамин А. Смята се, за ценен за доброто зрение.  


Шамфъстъкът е една от малкото ядки, в които може да се намери антоцианин. Този гликозид и пигмент придава специфичен син цвят, който обичайно познаваме в горските плодове: боровинки, къпини, малини, но и грозде и др. Цветът се открива в защитната ципа между черупката и ядката, която е тъмнорозова-лилава-пурпурна.


И лутеинът, и антоцианинът са сериозни антиоксиданти, с изявени противовъзпалителни и противоракови свойства.


Колкото и да е изненадващо шамфъстъкът съдържа и мелатонин и той е един от богатите му източници. А мелатонинът е хормонът на съня. Така че може да се смята, че това е ядката на съня – не я яжте преди изпит, но ако целите отпускане след делничен ден, бързо заспиване и сладък сън – ето ви едно решение да го постигнете натурално.