Какво представлява алергията към царевица?

Въпреки че алергията към царевица е рядко срещана, някои хора е възможно да я развият. Хранителната алергия може да причини симптоми като сърбеж, запушен нос и хрипове. В някои случаи алергичните към царевица хора развиват сериозна реакция, наречена анафилаксия.

 


Лесно е да бъде установено дали някои храни съдържат царевица, като царевично нишесте или пуканки. Царевицата обаче може да се крие и в много други храни и продукти.

 

Храните, приготвени по определен начин, за да издържат по-дълго или да имат по-добър вкус (преработени храни) също е възможно да съдържат царевица. Около 75% от преработените храни съдържат царевица като съставка. Царевицата може да бъде открита и в много нехранителни продукти като шампоани и дори някои лекарства.

 

Важно е да бъде установено дали симптомите, които човек проявява, се дължат на алергия. След като това бъде потвърдено, е необходимо да бъдат предприети стъпки за подсигуряването на безопасността на потърпевшия.

 

Не е установено каква е честотата на алергията към царевица, защото липсват достатъчно проучвания по въпроса. Също така е възможно повече хора, които са алергични към царевица, да не знаят за това. Те може да не осъзнават, че царевицата причинява техните симптоми.

 

Какви са симптомите на алергията към царевица?

Хранителните алергии могат да имат редица симптоми. Алергичният към царевица човек е възможно да развие множество симптоми или само някои от тях. Симптомите на алергия към царевица могат да включват:

Понякога алергията може да причини сериозна реакция. Човек, който е силно алергичен към царевица, може да получи анафилаксия. Признаците и симптомите на анафилактичната реакция включват:

  • Подуване на устните, езика, гърлото, шията или лицето;
  • Затруднено дишане;
  • Дрезгав глас;
  • Замаяност;
  • Учестен пулс;
  • Летаргия, объркване или загуба на съзнание;
  • Чувство на неспокойствие (усещане за „предстояща гибел“).

Анафилаксията е спешно състояние, защото може да доведе до фатален изход. Ако човек изпита анафилактична реакция, е необходимо да потърси спешна помощ.

Какви са причините за алергия към царевица?

Знае се какво причиняват някои хранителни алергии, като тези към ядки, миди и пшеница. Въпреки това не е открито защо хората са алергични към царевица. Генетичната предразположеност, околната среда и начинът, по който гените и околната среда си взаимодействат (епигенетични фактори), най-вероятно играят роля при алергиите към царевица.

 

Протеинът в царевицата, наречен зеин, може да е причината, която предизвиква алергичната реакция. Когато зеинът попадне в тялото, имунната система е възможно погрешно да го сметне за заплаха, с която трябва да се бори. Тялото освобождава антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE) като защитна реакция. IgE сигнализира на клетките на имунната система да отделят вещества, наречени хистамини, които причиняват симптомите на алергия.

Кога възниква алергията към царевица?

Алергични реакции могат да възникнат при консумация на варена царевица. Това може да се случи и при консумация на храни, приготвени с помощта на царевични продукти. Не всички царевични продукти съдържат зеин, но може да е трудно да бъде установено кои го съдържат. Правилата за етикетиране на храните не включват „без царевица“ като обозначение.

 

Някои продукти, които не са хранителни, също могат да предизвикат реакция, ако човек е алергичен към царевица. Например медицински продукти като хирургически ръкавици и интравенозни течности за парентерално хранене често се правят с царевични продукти.

 

Хората с алергия към царевица също могат да получат симптоми от царевични полени, тревни полени и царевично нишесте. Тези алергени могат да причинят симптоми на сенна хрема (алергичен ринит) и/или астма.

 

Ако човек страда от астма, екзема, копривна треска, сенна хрема или други хранителни алергии, може да бъде изложен на повишен риск от алергия към царевица. Наличието на член в семейството с алергия към царевица, особено брат или сестра, също повишава вероятността човек да е алергичен към нея.

 

Референции:
1. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Corn Allergy
2. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Anaphylaxis
3. U.S. Food and Drug Administration. Food allergies