Проучванията показват, че готвенето на всякакъв тип месо на скара, барбекю и грил, т.е. директно върху огъня или реотаните, води до образуване на съединения, опасни за здравето. Според повечето данни дългосрочният ефект от редовната консумация на такъв тип печени меса може да доведе до развитие на сърдечносъдови заболявания и най-вече хипертония (високо кръвно налягане).

 

Хипертонията е основен рисков фактор за инфарк и инсулт – две от основните причини за смъртност в светове нмащаб. Това е причина в научните среди отношението към приятни занимания като приготвянето на барбекю коренно да се променя през последните години. На печените на жар и скара меса вече не се гледа като на гастрономическо удоволствие за небцето, а като на „тих убиец“. Това е поредно доказателство за важността на здравословното хранене и за зависимостта между вредните храни и здравословните проблеми.


 

Червеното свинско и телешко, крехкото пилешко месо и рибата са сред най-пълноценните и препоръчвани източници на протеини. Те са част от всеки здравословен хранителен режим, включително когато се цели отслабване. От много голямо значение обаче е начинът, по който се готвят тези продукти. Директното им излагане на пламък или реотан провокира химични промени в състава на месото и формиране на опасни за здравето съединения.

 

Негативният им ефект е установен след проучване сред 100 хиляди души в САЩ, приготвящи месото за трапезата си по различни начини. Проучването е проведено в рамките на 10 години. Установено е, че в края на този срок най-сериозни проблеми с кръвното налягане имат хората, които редовно приготвят месото си на жар, барбекю или скара. При тях рискът от хипертония се посочва като по-висок с около 20%. Рискът почти се удвоява при хората, редовно консумиращи препечено месо, приготвяно на открит огън.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Имайки предвид колко широко популярни са тези методи за приготвяне на месо и по нашите ширини, специалистите считат, че подобна връзка може да се подозира и при хипертониците у нас.

 

Най-опасните химични продукти се образуват след прегаряне на месото. У1ените установяват, че попадайки в тялото, те отключват възпалителни реакции, повишават оксидативния стрес и повишават риска от развитие на инсулинова резистентност. В дългосрочен план и при редовна консумация, тези действия водат до втвърдяване на артериалните стени (артериосклероза), формиране на атеросклеротични плаки, ограничаване просвета на съдовете и съответно - развитие на хипертония.

 

Учените подчертават, че най-голямо количество от опасните съединения се формира при печене на месото на много висока температура и особено при прегарянето му. Ефектът се наблюдава при всички видове меса. Като много по-безопасна алтернатива се препоръчва варенето и печенето на месото на фурна на по-бавен огън.