Кокосова вода, кокосово мляко, кокосово масло, кокосов чипс – всички тези продукти идват от кокосовия орех, който пък идва от Африка, Америка и Азия. Днес кокосът и кокосовите продукти са разпространени в цял свят. Плодът е известен и обичан заради сладкия си вкус и се използва в много рецепти за десерти и даже в някои основни ястия. Добър заместител на кравето мляко е кокосовото мляко – то се прави, като се пасира месестата част от кокоса и е много добър вариант за тези, които имат непоносимост към лактоза. Кокосовата вода излиза директно от плода и може да се пие след пукането на черупката. В нея има много електролити и тя е много полезна. А кокосовото масло се използва предимно като се прилага върху кожата, за да я хидратира. То намира приложение и в готвенето, където може да служи като добър заместител на слънчогледовото олио или на кравето масло. 
Независимо от продукта, кокосът има неоспорими свойства, които могат да подпомогнат организма. Плодът е идеален за освежаване през лятото заради приятния си вкус. 


Представяме ви 5 здравословни ползи от консумацията на кокос:


1. Високо хранителен, освежаващ и хидратиращ
Много плодове съдържат основно въглехидрати, но в кокосовия орех има много полезни мазнини, които са здравословни за организма. Кокосовата вода е идеална за поддържане на доброто хидратиране на организма, а в плода има много полезни витамини и минерали, които подпомагат някои функции. Например в кокоса има високо съдържание на манган, който подпомага здравето на костите, както и мед и желязо, които участват в изграждането на бели кръвни клетки.2. Има антибактериални ефекти
Някои проучвания са открили, че кокосовото масло може да предотврати растежа на определени вредни бактерии. Оказва се, че този продукт е идеален като дезинфектант и може да предотврати заболявания, причинени от широко разпространени бактерии като E. coli.


3. Помага за регулирането на кръвна захар
Кокосът е полезен за кръвната захар, защото има повече мазнини и по-малко въглехидрати. В него също така има много фибри, които могат да подпомогнат регулирането на нивата на кръвна захар като подобрят инсулиновата резистентност. Проучвания са открили, че замяната на други мазнини с полезните мазнини от кокоса може да спомогне за намаляването на кръвната захар.


4. Съдържа множество антиоксиданти
В месестата част от кокоса има много вещества, които помагат на организма против оксидативния стрес. Те са полезни киселини, които могат да намалят риска от хронични заболявания и увреждане по ДНК.


5. Може да помогне за отслабване
Полезните мазнини в кокоса могат да подобрят метаболизма като предизвикат горенето на повече калории. Освен това те могат да се разградят в молекули, наречени кетони, което повишават усещането за ситост.

 

Референции:
Hewlings, S. (2020, December) Coconuts and Health: Different Chain Lengths of Saturated Fats Require Different Consideration. Retrieved 2023, June 22 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766932/
Aschner, M. (2019, January) Manganese: Its Role in Disease and Health. Retrieved 2023, June 22 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30855111/
Vasheghani-Farahani, A. (2021, March) Effects of virgin coconut oil consumption on metabolic syndrome components and asymmetric dimethylarginine: A randomized controlled clinical trial. Retrieved 2023, June 22 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33549429/