Хранителните продукти, които дават необходимият структурен материал и подхранват гръбнака.

 

За да се радваме на здрав гръб, също трябва да се погрижим да спазваме приятелски за него режим. На първо място, гърбът изисква движение – заседяването е, първи негов враг, още повече, че когато сме обездвижение сме склонни насила да кривим стойката си, което се отразява на здравето му.Нещо повече, гърбът изисква не само и просто движения, а специализирани упражнения, които да са насочени към укрепване на мускулатурата. Уви, мускулите на гърба се развиват и поддържат най-трудно, а те са от особено значение за силата ни и най-вече за здравето на гръбначния стълб. Особено с времето, липсата на укрепваща мускулатура около тази опора, води до изкривяване, поява на шипове, болезнени и други патогологични изменения.


Движението като цяло гарантира и храненето на тъканите, защото и щрущялите и прешлените също се нуждаят от добро циркулиране на кръвта и осигуряване на структуриращи елементи.


Кои са храните, които могат да дадат здравина и сила на гръбнака?

Протеини. В случая, растителни, защото те осигуряват градивен материал, без да водят до възпалителните процеси, с които обичайно е свързано усвояването на месото. А възпалителните процеси са в основана на болката в гърба. За целта можете да консумирате чиа, леща, бобови. Те са богати и на ценни антиоксиданти, фибри, витамини и минерали.


Добре е да се консумират зеленчуци, особено листни, които съдържат съединения, борещи се с възпалителните агенти. Например кале, спанак, така също броколи и други.

 

Спанакът е богат на витамин А, С и К, както и на желязо, магнезий и манган, което го прави особено полезен за костите. С противовъзпалителни съединения е богато и калето, а броколите са пълни с антиоксиданти. Друг подходящ и екзотичен зеленчук е бок чой, който към характеристиките, споменати за спанака, е богат и на калций.


В същото или следващото блюдо е добре да сложим и полезна мазна риба, каквато е сьомгата. Мазните риби са по-богати на полезните омега-3 мастни киселини. В тази група попадат и далеч по-достъпните сардини. Ако не сте от хората, които обичат риба, вероятно нелош вариант са хранителните добавки с омега-3 от естествени източници.


С консумацията на млечни продукти си осигуряваме калций – необходим за функционирането на мускулите, здравето на костите и кръвосъсирването. Парченце сирене, кашкавал или 300 мл мляко на ден са задължителни.


Очаквайте продължение