Ако искате да подобрите паметта и мозъчната функция, а ние сме сигурни, че няма човек, който да не иска това, от значение е какво хапваме. Отдавна ни е ясно, че мозъчните функции зависят не само от начина ни на мислене и реакции, но и от хранителните вещества и нутриенти, които поглъщаме. Факт е, че често храненето ни определя и начина, по който се чувстваме.
 
Храната ни осигурява не само захар и мазнини, от които се нуждаят невроните ни, за да функционират, да се справят с текущите задачи в ежедневието, стреса и формират памет.
 
Резултат от интересно проучване излезе тази седмица в journal Scientific Reports, на база което изследователи от Университета Ексетър твърдят, че консумацията на алкохол непосредствено след възприемане на нова информация помагала за по-доброто ѝ запомняне. Вероятно това може да обясни защо при злоупотреба с алкохол вместо да се забрави дадено разтърсило събитие, се проявява злопаметност...
 
Шегата настрана, консумацията на алкохол не може да се препоръчва с подобна цел просто защото не е здравословно.
 
Какво обаче можем да хапваме спокойно с мисълта, че помагаме на мозъка си да се справи по правилния начин с многофункционалната му дейност?...
 
Специалистите препоръчват 6 различни природни продукта: авокадо, цвекло, яйчен жълтък, ядки и семена, горски плодове и куркума.
 
Авокадото води списъка заради високото съдържание на полезни мононенаситени мазнини, а поне 60% от нашия мозък се състои от мазнини и със сигурност, полезните са необходимия строителен материал. Нещо повече, твърди се, че ниското на мазнини в тялото ни може да е свързано с развитието на дементивни процеси като болест на Алцхаймер. 
 
Авокадото е богато на витамин К и фолиева киселина, които са от значение за подобряване на когнитивните способности като концентрация и памет. 
 
Източник на полезни мазнини са естествено ядките и семена, които съдържат още витамин Е, който е известен силен антиоксидант и компонент, предпазващ отслабването на паметта и бързата връзка между невроните. Сред най-полезните са ореите и слънчогледовото семе.
NEWS_MORE_BOX
 
Холинът в яйчния жълтък е другият пример за изключително добра храна за мозъка, която допринася за подобряването на паметта.
 
Цвеклото е полезно за мозъка с наличието на специфични нутриенти, които помагат за добрата циркулация на кръвта, което е основно условие за доброто му функциониране.
 
Боровинките, ягодите, акай бери и други подобни са съкровищница на фитохимикали, които предотвратяват клетъчното стареене, свързано с процесите на влошаване на паметта.
 
Със съдържанието си на антиоксиданти куркумата може да се смята за чудодейна билка. Медицинската наука непрекъсното изследва и намира едно или друго нейно полезно действие. Куркумата подобрява храненето и усвояването на кислорода от кръвта от невроните, което и може да стартира и поддържа когнитивните процеси като възприемане, анализиране, съхраняване на информацията, с която се сблъскваме.
 
Една салата с авакодо и ядки е страхотно решение, с което да се ободрим и наистина подсилим ума си. Приятен апетит!