Подсладените и газирани напитки (също категоризирани като подсладени със захар напитки или „безалкохолни“ напитки) се отнасят за всяка напитка с добавена захар или други подсладители (фруктозен сироп, захароза, концентрати от плодови сокове и други). Това включва сода, кола, тоник, плодов пунш, лимонада, подсладени напитки на прах, както и спортни и енергийни напитки.

 

Консумацията на подсладени и газирани напитки нараства драстично поради широко разпространената урбанизация и маркетинга на напитките.


 

Хората, които пият сладки напитки, не се чувстват толкова сити, колкото ако са яли същите калории от твърда храна, а изследванията показват, че те също не компенсират високото калорично съдържание на тези напитки, като ядат по-малко храна. Средна бутилка подсладена със захар сода или плодов пунш осигурява около 150 калории, почти всички от които са от добавена захар. Ако се приема само една от тези сладки напитки всеки ден и не се редуцират калориите другаде, телесната маса би се покачила до 5 кг за една година. Освен наддаването на тегло, рутинното пиене на тези богати на захар напитки може да увеличи риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и други хронични заболявания. Освен това по-високата консумация на сладки напитки е свързана с повишен риск от преждевременна смърт. 

 

Има достатъчно научни доказателства, че намаляването на консумацията на подсладени напитки ще намали разпространението на затлъстяването и свързаните със затлъстяването заболявания по света. Уви, газираните и подсладени напитки са предпочитани от милиони хора по цял свят.

 

Освен газираните напитки, енергийните напитки имат толкова захар, колкото и безалкохолните напитки, достатъчно кофеин, за да повиши кръвното налягане и добавки, чиито дългосрочни ефекти върху здравето не са известни. Поради тези причини е най-добре да се пропуснат енергийните напитки. Въпреки че са предназначени да дават на спортистите въглехидрати, електролити и течности по време на тренировки с висока интензивност, които продължават един час или повече, за всички останали те са просто още един източник на калории и захар.

 

Проучване от 2017 г. показва връзка между диетичната сода и риска от инсулт и болестта на Алцхаймер. Резултатите показват, че пиенето на една диетична сода на ден почти утроява риска от инсулт и болестта на Алцхаймер.

 

Ежедневната консумация на безалкохолни напитки значително увеличава риска от умерено до тежко акне при подрастващите, особено когато приемът на захар от всякакъв вид безалкохолни напитки надвишава 100 g на ден.

 

Вместо газирани и подсладени напитки, много по-здравословен е приемът на вода, прясно изцедени плодови сокове, кафе и чай. 

 

Референции:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30274928/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks/