Консумацията на три банана всеки ден понижава драстично риска от инсулт, съобщават учени.


С хапването на един банан на закуска, обяд и вечеря осигуряваме достатъчно калий на организма и по този начин шансовете за поява на кръвен съсирек в мозъка намаляват с около 21%.


Данните от британски и италиански изследвания показват, че хиляди сърдечни удари могат да бъдат предотвратени чрез консумацията и на други храни, богати на калий като спанак, ядки, мляко, риба и леща.В най-новото проучване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, учени анализират данни от 11 различни проучвания, които датират от средата на 60-те години до по-близко бъдеще.


Според резултатите, една дневна доза калий от около 1600 мг е достатъчно да намали риска от инсулт с повече от 1/5. А ако потребителите консумират повече храни, богати на калий и редуцират приема на сол, смъртните случаи от инсулт могат да бъдат намалени с повече от 1 милион годишно в световен мащаб, уточняват експертите.


В банана средно се съдържат около 500 мг калий, помагащ за понижаване на кръвното налягане и за контролиране баланса на течностите в организма.


Недостатъчното количество калий може да доведе до неравномерен пулс, раздразнителност, гадене и диария, подчертават специалистите.