Консумацията на рибни продукти помага за редуциране на риска от рак на дебелото черво и ректума, според нов научен анализ на 41 международни изследвания. 

 
Известно е, че рибата понижава опасността от развитие на сърдечносъдови заболявания, инсулт, деменция, нарушения в обмяната на веществата, загуба на зрението, включително и от рак. 
 
Настоящото проучване открива, че редовно консумиращите риба са с 12% по-нисък риск от развитие или фатален изход от рак на дебелото черво или на ректума. Учените проследяват и нивото на прием на алкохол, червено месо, фамилна анамнеза за рак и други рискови фактори.
 
Защитният ефект, свързан с консумацията на риба, е по-силен срещу рак на ректума, отколкото срещу рак на дебелото черво, твърдят от екипа. Хората, които ядат най-много риба, са с 21% по-ниска опасност от рак на ректума, отколкото консумиращите най-малко. 
 
Температурата на готвене също се отразява на риска от колоректален карцином, отбелязва д-р Джи Лианг от болницата по храносмилателни заболявания в Ксиан, Китай, който участва в изготвянето на научния доклад. Специалистът се позовава на последните данни от изследвания, според които прекалената консумация на месо и риба, приготвени на барбекю и грил на висока температура, е свързано с повишен риск от рак.
NEWS_MORE_BOX
 
Учените все още не могат да установят конкретните причини за благоприятното действие на рибата за превенцията на онкологичните заболявания. Според учените полезните ефекти може да се дължат на факта, че хората, които се хранят редовно с риба, са склонни да приемат и други навици, обуславящи здравословния начин на живот, като например избягване консумацията на червено и преработено месо. 
 
Противораковото действие на рибата вероятно се дължи и на омега-3 мастните киселини, които се съдържат особено в мазните видове, като сьомга и сардини. 
 
Докладът е отразен в сп. American Journal of Medicine.