Рибата се слави с множеството си полезни свойства. Тя е една от най-здравословните храни, които лесно могат да се набавят от магазините. Има множество видове риби с множество различни вкусове. Специалистите препоръчват консумацията на риба като част от здравословния начин на живот и имат добри причини да го правят.


Представяме ви 5 здравословни ползи от хапването на риба:


1. Хранителна и богата на растителни съединения
Рибата е един от най-добрите източници на протеин след месото, но едно от най-ценните хранителни вещества в нея е мазнината ѝ. В риби като съомга, пъстърва и скумрия има голямо наличие на полезни мазнини и хранителни вещества в тях. Едно от тях е витамин D, което често може да ни е в дефицит. Най-популярното вещество, свързано с рибите, са омега-3 мастните киселини, които имат редица ползи за организма и се препоръчват като съществени хранителни вещества.



2. Намалява риска от инфаркт и инсулт
Множество проучвания показват, че редовното ядене на риба може значително да намали риска от сърдечен удар и инсулт, както и други усложнения в сърдечно-съдовата система. Твърди се, че омега-3 мастните киселини също подпомагат сърдечната функция.


3. Стимулира растежа
Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за развитието и растежа на организма. Веществото е важно за развитието и правилната функция на мозъка и зрителната система. Препоръчва се при бременност да се консумира риба като съомга и пъстърва, за да може детето да расте правилно.


4. Може да помогне против депресия
Депресията е често срещано психично състояние, което се характеризира с меланхолия, тъга и намалена жизненост. Някои проучвания показват, че омега-3 мастните киселини в рибата помагат при депресия и да подпомагат някои антидепресанти.


5. Помага за добрия сън
Нарушенията на съня са често срещани. Те имат множество причини. Един от най-големите причинители на нарушение на съня е постоянното излагане на синя светлина от електронни устройства. Но учените смятат, че не по-малка роля може да представлява дефицитът на витамин D в организма. В рибите има много витамин D и проучвания са посочили благоприятен ефект върху съня от редовният прием на риба.  

 

 

Референции:
Millington, K. (2004, September 8) The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. Retrieved 2023, June 7 from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x
Rini, G. (2014, January 9) Habitual fish intake and clinically silent carotid atherosclerosis. Retrieved 2023, June 7 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24405571/
Ames, B. (2005, August) Is docosahexaenoic acid, an n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid, required for development of normal brain function? An overview of evidence from cognitive and behavioral tests in humans and animals. Retrieved 2023, June 7 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16087970/
Horrobin, D. (2002, October) A dose-ranging study of the effects of ethyl-eicosapentaenoate in patients with ongoing depression despite apparently adequate treatment with standard drugs. Retrieved 2023, June 7 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12365878/
J clin Sleep Med. (2014, May 15) Fish Consumption, Sleep, Daily Functioning, and Heart Rate Variability. Retrieved 2023, June 7 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013386/