Приемът на ресвератрол под формата на добавка може да има положителни ползи за здравословното състояние.

В проучване взимат участие 29 доброволки, около 50 годишна възраст. Участничките са разделени в две групи. За период от 12 седмици на първата група са раздадени 75 милиграма добавки ресвератрол, което се равнява на количеството което може да се набави от консумацията на 8 литра вино.

На втората група са раздадени плацебо добавки.

Изследователите установяват, че се наблюдават малки подобрения в метаболитените процеси на участниците, приемащи ресвератрол.

Те стигат до заключението, че за по-добри резултати дозата на добавките ресвератрол трябва да се увеличи между 150 мг и 2000 мг.

Все още няма данни за положителното действие от приема на високи дози ресвератрол, обясняват изследователите. Според тях добавките ресвератрол могат да подобрят обмяната на веществата и да забавят прогресията на различни хронични заболявания в организъм с нарушен метаболизъм.

NEWS_MORE_BOX


Данните от проучването са публикувани в сп. Cell Metabolism.

Ресвератролът е естествено химично съединение, полифенол, открит в гроздето, червеното вино и други храни и напитки. Полезен е при различни здравословни проблеми, в това число действа и срещу остаряването на клетките.

Естественото набавянето на ресвератрол е възможно чрез консумация на червено вино, червено грозде, гроздов сок, фъстъци, черници, както и някои китайски билки. Може да се набави и под формата на таблетки, но тогава не е толкова ефективен.

Консултацията с личния лекар преди употребата на ресвератрол е задължителна в случаите, когато се провежда медикаментозно лечение.