Ресвератролът е естествено химично съединение, полифенол, открит в гроздето, червеното вино и други храни и напитки. Полезен е при различни здравословни проблеми, в това число действа и срещу остаряването на клетките.

В началото на 90-те години се набляга на изследването на ресвератрола, намиращ се във виното.

Резултатите от изследванията сочат, че силните антиоксидантни свойства на ресвератрола предпазват от образуването на ракови клетки. Полифенолът има действие, което не допуска възникване и развитие на възпалителни процеси.

Именно, заради ресвератролът умерената консумацията на червено вино носи някои здравословни ползи за организма: намалява се риска от сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, натрупване на свободни радикали и образуване на ракови клетки и се регулира калорийният обмен, което спомага изгарянето на калории и отслабването, твърдят специалисти.

Учените смятат, че данните от изследванията до този момент не са достатъчен аргумент, за да се твърди със сигурност, че ресвератролът е по-полезен от другите съставки, намиращи се във виното.

Процент от хората, употребяващи ресвератрол смятат, че той забавя процеса на стареене.

Естественото набавянето на ресвератрол е възможно чрез консумация на червено вино, червено грозде, гроздов сок, фъстъци, черници, както и някои китайски билки. Може да се набави и под формата на таблетки, но тогава не е толкова ефективен.

Най-качественото му усвояване става чрез просмукване през лигавицата на устната кухина. Задържането на ресвератрол в устата за около минута е достатъчно той да попадне директно в кръвната плазма.

Въпреки ползите на виното не трябва да се прекалява с консумацията му. Една чаша на ден за дамите и по две за господата са достатъчният прием, съветват от американската асоциация за сърдечни заболявания.

Ресвератролът няма странични ефекти за организма. Не се препоръчва единствено на хора алергични към грозде и вино, при проблеми с кръвосъсирването, на жени с рак на гърдата или ендометриоза, както и на бременни и кърмещи.

Ресвератролът може да има отрицателно взаимодействие с антикоагуланти, с медикаменти за нормализиране на кръвното налягане, за лечение на рак, антидепресанти, болкоуспокояващи, противогъбични средства и с някои билки като жълт кантарион и гинко билоба.

Консултацията с личния лекар преди употребата на ресвератрол е задължителна в случаите, когато се провежда медикаментозно лечение.