Ползите за здравето, които репичките носят, са познати не от вчера. Те са използвани като хранителен продукт, а също така и като лекарство още от Римската империя. Зеленчукът е с изключително ниско калорийно съдържание, без мазнини, а също така има и нисък гликемичен товар. 
 
Репичките са с богато съдържание на фибри, витамин C, фолиева киселина, калий, магнезий, мед, калций, витамини от група B. Количество от една чаша репички съдържа само 19 калории – просто няма как да се сбърка, ако зеленчукът се добави към което и да е ястие. 
 
Учени от техническия университет Jawaharlal Nehru в Индия са открили, че репичките унищожават ракови клетки в организма. При други проучвания също се намира, че консумацията им подпомага борбата срещу рака.
 
Богати са на изотиоцианати и антоцианини. Съдържанието на фибри прави репичките добро средство за поддържане здравето на дебелото черво. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
За хората, които страдат от хронични бронхиални пристъпи или астма, репичките имат действието на естествен деконгестант. 
 
Изобилието на фибри, минерали и витамини в репичките ги прави изключително подходящи за поддържане на сърдечносъдовото здраве. Проучвания сочат, че те спомагат понижаване нивата на холестерола, регулират диабета, нивата на кръвното налягане и кръвната захар.