Репичките съдържат редица важни за организма хранителни вещества.
 
Тъй като репичките са изключително засищащи, те са чудесен начин да държат глада настрана, следователно се намалява и калорийният прием. Тъй като зеленчуците са богати и на голямо количество фибри, а в същото време имат нисък гликемичен индекс, те подпомагат метаболизма и загуба на тегло. Полезни са за регулирането на дефекациите. 
 
Поради високите си количества витамин C, антоцианини и фолиева кислеина, консумацията на репички се свързва с детоксикацията на организма, както и с подобряване на състоянието при няколко вида рак – на устата, на стомаха, на червата, бъбреците и дебелото черво. 
 
Зеленчукът съдържа и голямо количество антиоксиданти и изотиоцианати, които имат свойството да изменят генетичните пътища на раковите клетки, което води до унищожаването им и правят невъзможно тяхното размножаване. 
NEWS_MORE_BOX
 
Голяма част от хранителните вещества в репичките, като витамините от B групата, цинка, фосфора и витамин C, са много полезни за кожата. Съдържанието на вода подпомага хидратирането на организма и очистването му от инфекции. Тези свойства са изключително полезни и за елиминиране на кожните проблеми като напуквания, обриви, суха кожа. 
 
Поради противовъзпалителните си свойства, репичките могат да облекчат високата температура.