Проучване на шведски учени показва, че редовното консумиране на риба повишава интелигентността. На базата на проведените изследвания лекари свързват консумирането на риба в достатъчни количества при младежите с по-висок коефициент на интелигентност.

 

Кел Торен, осъществил проучването за университетската болница Sahlgrenska в Гьотеборг, е заявил, че е установена ясна връзка между честата консумация на риба и по-високия коефициент на интелигентност при тийнейджърите. Изследването, публикувано в педиатричното списание "Акта Педиатрика", анализира коефициентите за интелигентност, способностите за изразяване и ориентация в пространството на 3972-ма шведи на 15-годишна възраст през 2000 г. и още веднъж три години по-късно. 15-годишните момчета, които се хранели с риба поне веднъж седмично, имали средно 7% по-високи резултати на тестовете за интелигентност, които положили три години по-късно, а тези, които приемали риба повече от веднъж седмично, имали 12% по-високи резултати, показали резултатите от проучването.


 

Мария Аберг, която е съавтор на изследването, прави заключение, че има ясна връзка между редовното консумиране на риба на 15 г. и подобряването на интелектуалния капацитет на 18 г. Рибата е източник на мастните киселини омега-3, за които е установено, че са от важно значение за развитието и функционирането на мозъка.