Шоколадът винаги ще си остане любимо изкушение. Да му устоиш е на практика невъзможно. А освен с отличния си вкус, шоколадът се слави и с редица полезни свойства, заради които често е наричан „храна на боговете“.


Днес шоколадът се произвежда в такова разнообразие и с различни добавки, че да избереш този, които наистина ще зарадва не само небцето, но и ще допринесе за здравето на организма не е никак лесна задача. Затова преди покупката на шоколад е добре да се знае кой вид какви ефекти или дефекти носи след себе си.


Най-разпространената класификация разделя шоколада на три вида: черен, млечен и бял.


 

Тъмно и горчиво

Тъмният или черен шоколад съдържа повече от 70% какаови зърна и затова е най-полезният вариант за всички, включително и за хората, които внимават за фигурата си. Тъмният шоколад е и основата, която се използва за производството на другите видове шоколад.


Ако тъмният шоколад е с високо качество, той не включва нищо друго, освен какаови зърна, масло и пудра захар.

 

Млечен шоколад

Това е най-популярния вид шоколад. Той има по-сладък и по-нежен вкус от тъмния шоколад, тъй като при приготвянето му се използва мляко или суха сметана. Ползите от такъв шоколад обаче са много по-малко, преди всичко заради повишеното съдържание на захар, което пък е необходимо за подобряванета на вкуса.

 

Бял шоколад

Много хора предпочитат белия шоколад, пред всички останали видове, но в него има най-малко ползи за организма. Той не включва какаови зърна, а само какаово масло, ванилия, мляко и много други незначителни за здравето добавки. Тоест това е шоколад, но не съвсем.

 

Как да изберем добър шоколад

Днес не всички производители могат да се похвалят с качеството на своите продукти. Най-лесният тест за разграничаване на евтиня от високия клас шоколад е да го оставим да се разтопи в устата. Добрият шоколад прави точно това – топи се и не залепва по зъбите. Ако остава по небцето и зъбите, то това показва, че съдържа вредните за здравето хидрогенирани мазнини.


Качеството на какаото използвано в шоколада също е ключово. Матовата повърхност на шоколадовите блокчета показва, че в състава му са използвани продукти като соя и протеинови добавки.

 

Ползите и вредите от шоколада

Шоколадът е известен със способността си да тонизира тялото и да подобрява настроението. Благодарение на съдържащите се в него минерали, той е полезен за кожата, зъбите и косата, в допълнение шоколадът е и източник на магнезий, който е необходим на мозъка да работи правилно. Но прекаляването с любимото изкушение, автоматично води до повече калории, заплаха от затлъстяване и дори склонност към развитието на диабет.