Повишената консумация на растителни протеини, които се консумират от жените от периода на менопауза, е свързана с понижен риск от преждевременна смърт, както и смърт заради деменция и сърдечносъдови заболявания, се пише в статия на Journal of the American Heart Association1.


В ръководствата по хранене се препоръчва ежедневен прием на достатъчно белтъчини. Техният вид обаче влияе по различен начин на човешкия организъм и здравето. Данните от проучванията все още са противоречиви – при една част от проучванията се намира, че растителните протеини имат отношение към подобряването на здравето2, а животинските обратно влияят негативно3, като се свързват с допълнителен риск от развитие на сърдечни болести и рак. При други проучвания подобни изводи не могат да се направят4.


Изследователският екип си поставя за цел да разясни какви източници на протеини са полезни и кои вредни. След анализ на данни на 100 хиляди дами на възраст между 50 и 79 години в продължение на 5 години (1993 - 2007г.) се стига до извода, че жените над 50-годишна възраст, които консумират най-много протеини от растителен произход рискът от смърт е 9% по-нисък, от сърдечносъдови заболявания – 12% и заради деменция – 21%.При анкетираните, хранили се с най-голямо количество обработени местни продукти като колбаси и други, се отчита 20% по-честа смъртност заради деменция отколкото сред останалите. 


Висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания се установява и сред консумиращите най-много яйца – 24%, месо – 12% и млечни продукти – 11%.


Същевременно обаче при консумиращите най-много яйца и птиче месо се намира по-нисък риск от смърт заради деменция, съответно с 14% и 15%.


Замяната на червеното месо, яйцата и млечните продукти с ядки, чрез които се набавят протеини от растителен произход, се свързва с понижаване на фаталния риск. 


Според изследователите проучването им налага ново разглеждане на препоръките за хранене, свързани с конкретните източници на белтъчини5. Настоящите ръковоства акцентират върху количествата белтъчини, твърдят те, но те следва да се обогатят с информация за това че различните видове протеини имат различно въздействие на организма. 


Защо растителните и животинските протеини имат различен ефект върху здравето? Има няколко тези, според които животинските протеини се асоциират с повишен риск за здравето. Според едната това е заради различните аминокиселини в състава на растителните и животински белтъчини. Аминокиселини, които се намират само в тези от животински произход, са свързани с риск от развитие на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания6. Растителните обратното – с понижен риск от сърдечни болести7.


Освен белтъчините в продуктите на здравето въздействат и други съставки на храната, например ненаситените мазнини в продуктите от растителен произход и фибрите се свързват със здравословни ползи, докато наситените мазнини, които са налични в храната от животински произход – с вреди върху сърдечносъдовото здраве.


Заключенията от новото проучване са, че консумацията на технологично обработените месни продукти е свързана с повишен риск от смърт заради деменция, а консумацията на яйца и птиче месо – обратното. Обяснението на изследователите е, че вероятно това се дължи на малкото наситени мазнини в птичето месо и яйцата и наличието на полезния за нервната система лутеин8 в яйцата. 

 

Източници:
1. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.015553
2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa055317
3. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/414881
4. https://academic.oup.com/ajcn/article/91/1/39/4597171
5. https://www.heart.org/en/news/2021/02/24/eating-more-plant-protein-less-red-meat-may-lower-womens-risk-of-early-death
6. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/high-intake-of-heterocyclic-amines-from-meat-is-associated-with-oxidative-stress/1796C4F4FA9AB1634BFEB1847AB44D6B
7. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/409499
8. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2017.00254/full