Всички ние сме убедени, колко полезни са растителните мазнини, и колко вредни са мазнините с животински произход, каквото е маслото например.Това обаче, може да не се окаже съвсем правилно.


До сега се считаше, че консумирането на животински мазнини повишава нивото на холестерола в кръвта и е основен фактор за развитието на атеросклероза и инфаркт на миокарда.


Шведски учени обаче се усъмнели в достоверността на тези твърдения и извършили проучване сред група доброволци от 19 жени и 28 мъже.


По време на проучването доброволците били разделени на няколко групи, в чийто дневно меню били включени различни видове мазнини – ленено масло, зехтин и краве масло.


Участниците се хранели по три пъти на ден, като калорийния прием бил средно между 1800 и 2000 калории, а физическото натоварване било със среден интензитет.


Всяка сутрин доброволците давали кръвна проба за анализ на нивата но холестерола. Кръвни проби били вземани един час, три часа  и пет часа след всяко хранене.


Получените резултати категорично показали, че при употреба на краве масло нивото на холестерола в кръвта се повишава по-малко, отколкото при употреба на наститени мазнини- зехтин, олио или ленено масло.
 


По-значително било повишаването на холестерола при мъжете, в сравнение с жените.
 


Според учените, причина за тези резултати е молекулната структура на различните видове мазнини и факта, че в маслото се съдържат около 20% къси и средноверижни мастни киселини.
 Авторите обясняват различните реакции, които се наблюдават в мъжкия и женския организъм с хормоналните различия и особеностите в метаболизирането на хранителните веществата. Характерно за женския организъм е, че трупа попадналите в него мазнини  като подкожни и те в по-малка степен попадат в кръвоносната система.


В същото време, диетолозите напомнят, че независимо от вида си, мазнините са с висока калоричност и прекалената им консумация повишава риска от сърдечни и сърдечносъдови заболявания.