Райската ябълка е плод, произлизащ от определени дървета от рода Diospyros. Подобно на домата, технически този вид ябълка е зрънце (berry), но рядко се счита за такова.

 

Плодовете на райската ябълка се берат в края на есента, a понякога остават на дървото дори и през зимата. В зависимост от реколтата цветът ѝ варира от жълт до тъмночервено-оранжев. Някои са сферични, други имат формата на жълъд или на малка тиква. 


 

Райските ябълки са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. През предстоящия есенно-зимен сезон може да се намерят както в магазините за плодове и зеленчуци, така и в големите вериги.

 

Райските ябълки имат високо съдържание на разтворими диетични фибри, които забавят храносмилането на въглехидратите, предотвратявайки скокове в кръвната захар.

За сърцето 

Атеросклерозата се отнася до втвърдяването и стесняването на артериите. Проучване установява, че райската ябълка е богата на диетични фибри, антиоксиданти и минерали, които са част от антиатеросклеротична диета.

 

Богатите на танин фибри са компонент на райската ябълка, който е особено ефективен при лечение на висок холестерол.

За очите

Една порция съдържа повече от половината от препоръчителния дневен прием на витамин А, който е важен за зрението. Освен това кората на райска ябълка е богата на лутеин, за който е известно, че предпазва от очни заболявания.

Против диабет

Кората на райската ябълка съдържа флавоноиди, които са доказали, че имат антидиабетни и антиоксидантни свойства. Те предпазват от образуването на крайни продукти на напреднало гликиране (AGEs) - вредни съединения, които се образуват, когато протеините или мазнините се комбинират със захарта в кръвта. AGEs са свързани както с появата на диабет, така и с дългосрочни здравословни усложнения в резултат на заболяването.

За набавяне на витамини

Райските ябълки са добър източник на витамини А и С, както и на манган, който помага на кръвта да се съсирва. Те имат и други антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от много сериозни здравословни състояния, включително рак и инсулт.

 

Една порция райска ябълка съдържа приблизително 118 калории, 1 грам протеин, 0 грама мазнини, 31 грама въглехидрати, 6 грама фибри и 21 грама захари.

 

Референции:
Health Benefits of Persimmons. Reviewed by Dan Brennan, MD. (November 7th, 2020). Nourish by WebMD - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-persimmon