Райската ябълка е екзотичен плод, който не всеки познава и консумира. Освен цитрусите, той също е много полезен за здравето ни през зимата. По форма прилича на домат, но е с наситен оранжев цвят и специфичен вкус. Препоръчително е да го консумираме пресен, отколкото под формата на сладко или сладкиши. 


Плодът е богат на витамините А, С, Е, В6, както и диетични фибри, манган, мед, магнезий, калий и фосфор. Също така съдържа органични съединения, които включват катехини, галокатехин, бетулинова киселина и различни каротеноиди, които попадат в комплекса от витамини. Именно на тези вещества се дължи дългият списък от ползи на райската ябълка. Ето най-големите: 


Укрепва имунитетаРайските ябълки помагат за повишаване на имунитета поради наличието на витамин С. Те са от плодовете, в които има най-високо съдържание на аскорбинова киселина. В една райска ябълка има около 80% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Той стимулира имунната система и увеличава производството на бели кръвни тела, които са основните „пазители“ на тялото от  вирусни и гъбични инфекции, чужди тела и токсини. 


Подобрява храносмилането


Подобно на повечето плодове, райските ябълки също съдържат полезни влакна. В една райска ябълка има 20% от препоръчителния дневен прием на фибри. Те помагат на тялото да обработва храната по-лесно, стимулират перосталтиката, увеличават секрецията на стомашните сокове, облекчават  симптомите на запек и диария. Също така плодът се препоръчва на хора, спазващи диети, защото предпазва от усвояването на липиди, което може да доведе до затлъстяване.


Предотвратява стареене на кожата


Витамин А, бета-каротин, лутеин, ликопен и криптоксантин са най-силно функциониращите антиоксиданти в организма, които намаляват оксидативния стрес и предотвратят признаци на преждевременно стареене, като бръчки, възрастови петна, умора, слабост в мускулите и редица други състояния.


Подобрява зрението


Някои съединения в узрелите райски ябълки са много полезни за нашите очи. Например зеаксантининът – един от двата каротеноиди, съдържащи се в ретината. Той поддържа здравето на очите благодарение на своите антиоксидантни свойства. Изследвания показват, че това съединение намалява дегенерацията на макулата, катаракта и нощната слепота.


Контролира кръвното налягане


Калият е друг минерал, който се намира в големи количества в узрелия екзотичен плод. Той понижава кръвното налягане,увеличава притока на кръв към различни части на тялото. Ниското кръвно налягане също намалява натоварването на сърдечно съдовата система и предотвратява появата на различни сърдечни заболявания. В райските ябълки има различни органични съединения, които допълнително понижават кръвното налягане, което ги прави много полезни за здравето на сърцето. 

 

NEWS_MORE_BOX


Подобрява метаболизма


Райските ябълки съдържат елементи от комплекса от витамини като пиридоксин, фолиева киселина и тиамин, които са основни за различни ензимни процеси и метаболитни функции в тялото. Те подобряват метаболизма на тялото, повишават енергията ми и подобряват храносмилането


Предотвратява на рака

 

Вкусният плод е пълен с антиоксиданти, които са противоракови агенти и могат да подобрят способността на организма да се бори със свободните радикали и да го предпази от много заболявания. Свободните радикали са страничните продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да увредят здравите клетки в ракови. Високите нива на витамин С и А, както и фенолни съединения като катехини и галокатехини в райските ябълки, са пряко свързани с предотвратяването на различни видове рак. 


Райската ябълка съдържа бетулинова киселина, която е доказано антитуморно съединение.