Италианският зеленчук радикио принадлежи към семейството на цикорията. Има леко горчив вкус и сходен на червеното зеле вид. Отличава се с полезни за здравето съставки, като витамин К, интибин, зеаксантин, и други витамини и минерали с антиоксидантни свойства.

 
В Италия радикио се консумира както в суров вид, в салати, така и като съставка в различни ястия.  
 
Поради ниското си съдържание на калории, радикио подпомага отслабването и поддържането на здравословно тегло. 100 г пресни листа съдържат само 23 калории.
 
Горчивият вкус на радикио се дължи на интибин. Установено е, че съставката има седативно и болкоуспокояващо действие.
 
Листата на зеленчука са отличен източник на антиоксиданти, като зеаксантин и лутеин. Те са полезни за очите и предпазват от развитие на макулна дегенерация, чрез филтриране на вредните ултравиолетови лъчи.
 
Пресните листа на радикио съдържат умерени количества на витамини B-комплекс, като фолиева киселина; витамин В1, участващ в обмяната на въглехидрати, протеини и мазнини; витамин B3, който помага за понижаване нивата на холестерола и триглицеридите; витамин В5 и В6. 
NEWS_MORE_BOX
 
Витамин В6 ни е необходим за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Изследване установи, че високите нива на витамин B6 и аминокиселината метионин в организма намаляват риска от развитие на рак на белия дроб с над 50%. 
 
Радикио съдържа и витамин К, който участва в изграждането на костната тъкан. Проучване показа, че ежедневната консумация на салати от зелени листни зеленчуци, съдържащи витамин К, намалява с 50% риска от костни фрактури.
 
Консумацията на храни, богати на витамин К, допринася и за редуцирането на риска от болест на Алцхаймер, сочат проучвания.
 
Радикио е източник и на минералите манган, мед, желязо, цинк и калий.