Пуешкото месо предоставя много ползи за здравето. То има високо белтъчно съдържание и ниско съдържание на мазнини, което го прави отлична съставка в диетата за превенция на сърдечносъдови заболявания. Наситените мазнини предизвикват физиологични промени в съдовото здраве, намаляват кръвния поток и могат да доведат до повишаване на някои от маркерите на възпалението. Консумацията на пуешко месо би допринесла за подобряване на липидния профил.
 

Скорошни проучвания, в които са били проследени ползите от пуешкото месо върху нивата на холестерола в кръвта, са показали, че ежедневният прием осигурява намаляване на “лошия” LDL холестерол и повишаване на “добрия” HDL холестерол. Това месо е с много ниско съдържание на тетрадеканова киселина, за която е установено, че има вредно въздействие върху сърдечносъдовото здраве. Освен това, пуешкото съдържа високи нива на мононенаситени мастни киселини, които намаляват агрегацията на тромбоцитите, което представлява значителен фактор, понижаващ сърдечносъдовия риск.
 

Високото  съдържание на селен има ключови ползи за здравето, тъй като предпазва от оксидативен стрес, който е една от водещите причини за развитие на сърдечносъдови заболявания. За разлика от другите видове месо, консумацията на бяло пуешко месо допринася за намаляване на риска от развитие на колоректален карцином, което се дължи на ниското съдържание на мазнини и наситени мастни киселини. Освен това, консумацията на пуешко месо не води до образуване на мощните канцерогени нитрозамини в чревния тракт.


 

Високото съдържание на фосфор прави пуешкото месо ключов елемент в диетата за поддържане на здрави кости и зъби. Този минерал има важно значение и за възстановяване на тъканите, поддържане на оптимална киселинност в организма и изграждане на клетъчните мембрани. Пуешкото месо е ценен източник на желязо, което има важно значение за образуване на червените кръвни клетки, транспорта на кислорода в организма и производството на невромедиатори.

 

Това месо осигурява и високи нива на цинк, който има важно значение за поддържане на функциите на имунната система, зарастването на раните и синтезата на хормони на щитовидната жлеза. Пуешкото месо осигурява почти цялата гама витамини от В групата, които са от ключово значение за метаболитните процеси, поддържане на имунната функция и здравето на тъканите, както и за синтезата на хормони и регулиране на функциите на нервната система.  

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=dinde_nu&