Американски учени са установили, че коренът от джинджифил облекчава мускулната болка и на негова основа могат да се синтезират болкоуспокояващи препарати.

 

Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно растение, придобило популярност в кулинарията заради екзотичния си вкус.

 

Освен като подправка, джиндифилът  има благотворно лечебно действие върху човешкия организъм. В медицинската практика се използват предимно корените на растението, които съдържат различни етерични масла, протеини, липиди, лецитин, бета-каротин, мастни киселини, протеази (протеинсмилащи ензими) и др.
 


 

От векове, коренът ат джинджифил е   използван в народната медицина като лечебно средство при настинки и стомашночревни разстройства.

 

Учени от  университета в Джорджия, САЩ са открили още едно полезно свойство на  екзотичната подправка – екстракт от корена намалява болките и напрежението в мускулите след физическо натоварване.

 

Изводът е направен на базата на експериментално проучване, обхванало 74 здрави доброволци.Те били разделени на две групи. В продължение на 11 дни първата група премали по една капсула, съдържаща екстракт от суров джинджифил или такъв преминал през термична обработка, а втората- плацебо.

 

След осмия ден, на всички доброволци била изготвена програма от силови упражнения, които те стриктно изпълнявали.

 

В дните преди, по време и след физическото натоварване, участниците попълвали анкети за наличието и силата на мускулни болки и възпаления.

 

Анализът на резултатите показал, че джинджифилът намалил със средно 25% дискомфорта и болките в мускулите, като ефектът му се запазил и след термична обработка.
 

 

Авторите на изследването са категорични, че в бъдеще, на базата на екзотичната подправка могат да се разработят нови болкоуспокояващи медикаменти, които за разлика от най-широко прилаганите в момента, да нямат неприятни странични ефекти и противопоказания.

 

Резултатите от изследването са публикувани в списание  The Journal of Pain .